hirdetés

Az ómega-3-zsírsavak antifibrilláns és proarrhythmiás hatása

A hosszú szénláncú, többszörösen telítetlen ómega-3 (n-3) -zsírsavak (polyunsaturated fatty acids, PUFA) a „természet ajándékai”: az alfa-linolénsav (ALA, C18:3) bizonyos növényi olajokban, az eikozapentaénsav (EPA, C20:5) és a dokozahexaénsav (DHA, C22:6) pedig némely halfajok (makréla, hering, szardínia, tonhal, lazac, pisztráng) zsiradékában fordul elő számottevő mennyiségben. Epidemiológiai és kohorszvizsgálatok, véletlen besorolásos, kontrollos intervenciós klinikai kísérletek és metaelemzések javarészt alátámasztották azt a hipotézist, hogy a többszörösen telítetlen ómega-3-zsírsavak (ALA, EPA, DHA) rendszeres fogyasztásának antiarrhythmiás és antifibrilláns hatása van: csökkenti a pitvar- és kamraremegés, valamint a hirtelen szívhalál incidenciáját.

 Az intravénásan befecskendezett PUFA közvetlen, rögvest érvényesülő in vivo antiarrhythmiás (effektív refrakter periódust [ERP-t] megnyújtó és tartós ventricularis tachycardiát [VT] megszakító/megelőző) hatását állatmodellekben és egy kis mintaszámú (n=10), előzetes humán szív-elektrofiziológiai kísérletben egyaránt kimutatták. Az in vitro kutatások pedig föltárták, hogy a sejtmembrán foszfolipid kettősrétegébe beépülő ómega-3-zsírsav (EPA/DHA) -molekulák módosítják a sarcolemma fluiditását, s a gyors, feszültségfüggő Na+ (INa) és a lassú, L-típusú Ca2+-csatorna/ionáram (ICaL) kinetikáját és intenzitását befolyásolva általában csökkentik a szívizom ingerlékenységét és arrhythmia-hajlamát.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Fazekas Tamás
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.