hirdetés

Az ön-akupresszúra enyhítheti a székrekedést

A gátra gyakorolt külső nyomás javíthatja a székrekedéses emberekben a bélműködést és az életminőséget.

hirdetés

Egy randomizált vizsgálatban, amelyben 91 beteg vett részt, az ön-akupresszúrás módszer 4 heti alkalmazása a betegek 72%-ában enyhítette a székrekedéses tüneteket. Dr. Ryan Abbott, a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) orvoskarának munkatársa és kollégái erről számoltak be a Journal of General Internal Medicine november 18-i online számában.

A szerzők azt írják, hogy ez az eredmény azt jelenti, hogy a gát ön-akupresszúrájának megtanítása a székrekedés első vonalbeli kezelése egyik komponensének kell lennie. Ennek a noninvazív, nem gyógyszeres beavatkozásnak elhanyagolhatók a kockázatai és a szövődményei a szokásos gyógyszereléshez képest, és lecsökkentheti a székrekedéssel kapcsolatos jelentős egészségügyi költségeket is. Mint a szerzők megjegyzik, az Egyesült Államok kórházaiban a székrekedés miatti becsült költségek évi 4,25 milliárd dollárnál is többet tesznek ki.

A korábbi vizsgálatok alapján azt feltételezték, hogy az ön-akupresszúra azért segíti elő a székelést, mert összezúzza a kemény székletet, ellazítja a végbél záróizmait, és ingerli a bélmozgásért felelős idegeket. Ezt kívánták a kutatók kontrollált körülmények között ellenőrizni.

2013 júliusa és 2014 áprilisa között olyan betegeket toboroztak, akik megfeleltek a funkcionális székrekedés Római III. kritériumainak.

A 100 toborzott beteg közül 91 fejezte be a vizsgálatot, s közülük véletlenszerűen 45-en standard kezelésben részesültek, és 46-an – a standard kezelés mellett – ön-akupresszúrát is alkalmaztak. A standard kezelésnek részét képezte az étrend rosttartalmának megnövelése, a székletlágyítók adása és a fokozott testmozgás. Mindkét csoport tagjai felvilágosító anyagokat kaptak a székrekedésről és annak standard kezeléséről, és az ön-akupresszúrás csoportot emellett megtanították a módszer alkalmazására. Ez a tanítás személyenként csupán 3–5 percet vett igénybe.

A vizsgálat elején és egy hónapos kezelés után mindegyik résztvevő kérdőíveket töltött ki. A standard ellátást kapókhoz képest az önakupresszúrás plusz standard ellátásos csoportban szignifikánsan javult a Patient Assessment of Constipation Quality of Life pontszáma, valamint a betegek által észlelt bélműködés is, amelyet a módosított Bowel Function Index pontszáma alapján mértek fel, s ugyanígy az általános jóllét is, melyet a Short Form Health Survey 2. verziójának (SF-36v2) pontszáma mutatott.

Részletesebben: a Patient Assessment of Constipation Quality of Life átlagos pontszáma – amely a vizsgálat elsődleges kimenetele volt – 0,76 egységgel javult az ön-akupresszúrás csoportban, míg a kontroll csoportban csak 0,17 egységgel, vagyis a két csoport között 0,59 volt a különbség (95%-os konfidencia intervallum [CI]: 0,37–0,81, p<0,01), ami nagyobb a 0,5-ös szórásnál (ez a kritériuma a klinikailag is jelentős különbségnek).

Az átlagos Fizikai Diszkomfort Pontszám 0,84, illetve 0,23 egységgel, az átlagos Pszichoszociális Diszkomfort Pontszám 0,63, illetve 0,15 egységgel, az Aggodalom Pontszám átlaga 0,77, illetve 0,21 egységgel, és az Elégedettség Pontszám átlaga 0,77, illetve 0,21 egységgel javult az ön-akupresszúrás, illetve a kontroll csoportban.

Hasonló mintázat volt megfigyelhető a másodlagos kimenetelek esetében is. Az átlagos módosított Bowel Function Index 18,1, illetve 4,2 egységgel javult. Az SF-12v2 Fizikai Komponens Pontszámának átlagos értéke 2,69 egységgel növekedett a kezelt csoportban, és 0,36 egységgel csökkent a kontroll betegekben, és a Mentális Komponens Pontszám 3,12, illetve 0,30 egységgel javult.

A kezelt csoport tagjai pozitívan viszonyultak az ön-akupresszúrához. Hetvenkét százalékuk arról számolt be, hogy a módszer segített nekik megszabadulni a székrekedés hatásaitól vagy jobban elviselni azokat. Emellett 82%-uk mondta azt, hogy folytatnák a módszer alkalmazását, és 72%-uk javasolná családtagjainak és barátainak.

A szerzők mindebből azt a következtetést vonták le, hogy az ön-akupresszúra része lehetne a székrekedés első vonalbeli kezelésének, sőt, alternatívája is lehet a standard terápiának, főként azokban, akikben ez utóbbi nem eredményes.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.