hirdetés

Vibráló kapszula: új, gyógyszermentes hashajtó

A rendszeres székrekedésben használt hashajtó gyógyszerek nem mindig hatásosak, és sok esetben mellékhatásuk is van. A közelmúlban egy új, gyógyszermentes megoldást ismertettek, a beépített motorral vibráló kapszulát. 

hirdetés

Az időnkénti vagy a szinte állandó szorulás nehezen kezelhető szövődményeket okozhat és jelentősen ronthatja az élet minőségét. E rossz, sőt akár veszélyes állapot kezelésére alkalmazott hashajtókkal- a nemzetközi statisztikák tanúsága szerint- az azokat szedő emberek fele elégedetlen.

Az emésztőrendszer és az anyagcsere betegségeivel foglalkozó nemzetközi konferencián, a Digestive Disease Week-en Chicagóban idén a legnagyobb feltünést a székrekedés gyógyítására alkalmas, vibráló kapszula bemutatása keltette.

“Ez jó példája az innovativ gondolkodásnak. A páciens lenyeli a kapszulát, ami nem szívódik fel, tehát a székrekedés kezelésére eddig alkalmazott gyógyszerekkel ellentétben nincs is mellékhatása “ ismertette a készítményt Yishai Ron, a Tel Aviv Souransky Medical Center professzora, a kapszulát kidolgozó munkacsoport vezetője.

A kapszula parányi érzékelőt és vibrációs mechanizmust tartalmaz. Egy külső transzmitter percenként három impulzust hoz létre, akkortól amikortól a kapszula a vastagbélbe ért és ez az ingerlés 6-8 órán át tart.

Az eddigi megfigyelés 28, többségében nőbetegen történt, a median életkor 47 év volt. A vizsgálat előtt két hétig a székrekedéses betegek semmilyen hashajtót nem vettek be. A következő két hétben hetenként nyeltek  le két kapszulát és gondosan vezették a bélműködésre vonatkozó naplót.

A 28 betegből 26 fejezte be a vizsgálatot. A listából kieső két betegből egyik hasi fájdalmat, hasmenést és fokozott szélképződést panaszolt, a másik a kapszula bevétele után a hasfalban tapasztalt időnként izomrángást.

A vizsgálat résztvevői az általában heti, kétszer tapasztalt székelési inger helyett négy alkalommal érezték a bélürítés szükségét hetenként (p<0,0001). Angol cég, a Vibrant Medical készíti a kapszulát és a munkacsoport azt tervezi, hogy rövidesen multinacionális, randomizált, placebóval kontrollált módon, legalább 80 beteg részvételével megismétlik a vizsgálatot. A módszer költségeiről nem esett szó.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.