hirdetés

Az osteoporosis kezelésének hiányosságai és eltérései Európában

Az Archives of Osteoporosis c. lapban most megjelent tanulmány szerint az osteoporosis tömeges előfordulása ellenére Európa számos országában nem megfelelő a betegség ellátása, a kezelések csak esetlegesek.

hirdetés

A tanulmányban az osteoporosisos megbetegedések alapvető kérdéseit tekintették át az Európai Únió 27 országában, valamint az Egyesült Királyságban és Svájcban (EU27+2). Négy tényezőt vettek figyelembe: a betegség előfordulását, a vezérelveket, a kezelést és az egészségügy részvételének arányát.

Az osteoporosis az egyik legnagyobb egészségügyi probléma Európában, ahol évente kb. 4 millió csonttörést okoz és több mint 200.000, a betegséggel összefüggésbe hozható halálozásért felelős. Az osteoporosis miatti egészségügyi költségek évente mintegy 56 milliárd Euróra tehetők.

Az osteoporosis kezelésére számos lehetőség áll rendelkezésünkre. A diagnosztikus technikák és a gyógyszeres kezelések 25 évre visszatekintő fejlődése nagymértékben csökkentette az osteoporotikus csonttörések kockázatát, a betegség ellátásában mégis jelentős eltérések vannak Európa országai között. A tanulmány a 2010-ben az International Osteoporosis Foundation (IOF) által létrehozott SCOPE vizsgálat (Scorecard for Osteoporosis in Europe) frissen megjelent eredményeire támaszkodik. A vizsgálat célja eredetileg az volt, hogy a rendelkezésre álló eszközök és dokumentumok segítségével rávilágítson az osteoporosis által okozott csonttörések elsődleges és másodlagos prevenciója kapcsán észlelhető hiányosságokra és a tagállamok közötti egyenlőtlenségekre. A célok elérése érdekében független szakértői csapat tanulmányozta az EU27+2-ben rendelkezésre álló dokumentumokat. A SCOPE eredményei a regionális IOF auditok adataiból állnak össze, de tartalmazzák a több mint 30, európai, nemzeti osteoporosis társaság által rendelkezésre bocsájtott információkat, és a(z) European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations adatait is.

Szintén az Archives of Osteoporosis c. lapban megjelent SCOPE 2021 eredmények foglalják össze az EU27+2-ből nyert alapvető adatokat. Ezek alapján lehetőség volt az egyes adatok összehasonlítására. A két SCOPE Summary Report tartalmazza az adatokat, az IOF website-járól infografikák tölthetők le.  A beszámolók felhívják a figyelmet az egyes európai országokban észlelhető hiányosságokra és országok közötti egyenlőtlenségekre.

Dr. John Kanis (az IOF tiszteletbeli elnöke, a tanulmányok vezető szerzője) elmondta, hogy – bár jelentős különbségek vannak az egyes tagállamok között – minden európai országban nagy tömegű osteoporosissal és porotikus csonttöréssel kell számolni, amely jelentősen egészségügyi kiadásokkal jár. 2019-ben közel 57 milliárd Eurót tett ki a porotikus törések ellátásának költsége és 248.487, a töréssel összefüggő halálozást regisztráltak. 2034-re a 75 év fölötti nők és a férfiak létszáma 29%-kal, illetve 42%-kal fog emelkedni, így az osteoporotikus csonttörések lényeges számbeli emelkedésére számíthatunk, ennek mértéke közel +24,8%-ra tehető, ami 5,34 millió évenkénti porotikus törést jelent. Ez minden európai egészségügyi szerv számára figyelmeztető jel lehet.

A SCOPE eredményei és az ország-specifikus beszámolók

  • 2010 és 2019 között abszolút mértékben leginkább Németországban, Olaszországban és az Egysült Királyságban nőtt az osteoporotikus nők aránya. 2034-re ezekben az országokban számíthatnak a legtöbb porotikus csonttörésre.
  • Az összes országot tekintve a csípőtörés valószínűsége az 50 év fölötti nőknél 15%, de országonként jelentősen változó: pl. Romániában 7,0%, míg Svédországban 25,1%.
  • Egy osteoporotikus csonttörések Svájcban 403 –, Dániában 251 –, Svédországban 230 –és Németországban 167 – Euróba kerülnek az adott ország minden egyes lakosának.
  • Az európai államok közel 60%-ában van egy millió lakosonként a minimálisnak tekinthető 11 DEXA készülék. 2010 és 2019 között csak 5%-kal növekedett a DEXA készülékek száma, miközben ugyanezen időszak alatt 17%-kal nőtt a porotikus csonttörések száma.
  • A 2010 és 2019 közötti időszakban 27%-ról 44%-ra emelkedett azon országok számra, ahol teljesen megtérítik az osteoporotikus töréssel járó költségeket. 15 országban korlátozták, vagy részben korlátozták a költségek megtérítését, legjelentősebben Belgiumban, Görögországban, és a Cseh Köztársaságban.
  • A FRAX segítségével meghatározható törési kockázat – kivéve Ciprus, Lettország, Luxemburg és Szlovénia kivételével minden országban elérhető. Szlovéniából használták legtöbbször online az eszközt (egy millió lakosonként 41,894-szer, a UK modell segítségével), míg a legkevesebbszer Bulgáriában (egy millió lakosonként csak 49-szer).
  • A „treatment gap” (azon nők aránya, akiknek szüksége lenne kezelésre, de mégsem részesülnek benne) Európában átlagosan 71% volt, legrosszabb Bulgáriában: 87%, és Észtországban 84% volt, míg írországban (32%), Dániában (43%) és Görögországban (43%) ennél jóval alacsonyabb volt.
  • A csípőtörés után 48 órán belül végzett műtét szignifikánsan csökkenti a halálozást, és jelentősen növeli a normál életbe való visszatérés lehetőségét. Mégis, 48 órán túli beavatkozás volt megfigyelhető 29 európai ország közül 5-ben: Ciprus, Görögország, Olaszország, Portugália és Spanyolország.

Prof. Dr. Cyrus Cooper (az IOF elnöke) megjegyezte: „a 29 európai ország közül csak 9 ismerte el, hogy náluk az osteoporosis és a muszkuloszkeletális betegségek nemzeti elsőbbséget élveznek. Az IOF ezért felszólítja az országokat, hogy egy Európa-szerte érvényes stratégiát alakítsanak ki az egyes egészségügyi rendszerekben az osteoporosis ellátására, és a törések számának csökkentésére.

Forrás: 

Polledo PG. Report reveals treatment gap, disparities in osteoporosis care. Medscape Medical News. February 25, 2022.

Willers C, Norton N, Harvey NC, et al. Osteoporosis in Europe: a compendium of country-specific reports. Arch Osteoporos 17, 23 (2022). https://doi.org/10.1007/s11657-021-00969-8

Kanis JA, Norton N, Harvey NC, et al. SCOPE 2021: a new scorecard for osteoporosis in Europe. Arch Osteoporos 16, 82 (2021). https://doi.org/10.1007/s11657-020-00871-9 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.