hirdetés

Mi történjen a denosumabkezelés abbahagyása után?

A glukokortikoidok által kiváltott osteoporosis denosumabbal hatékonyan kezelhető, de a denosumab leállítása után a nyereség eltűnik.

hirdetés

A rheumatoid arthritises betegek gyakran szenvednek csontvesztésben, melyet a glukokortikoidok gyakori használata tovább fokoz, ilyen módon megnő a csonttörések kockázata. A denosumab a nukleáris faktor kappa B ligandot (RANKL-t) gátló monoklonális antitest, az FDA 2018-ban törzskönyvezte a glukokortikoid kezelések által kiváltott, jelentős törési veszéllyel járó osteoporosisban.

Prof. Dr. Kenneth G. Saag (University of Alabama, Birmingham) és munkatársai 2021. szeptemberében az Arthritis & Rheumatology c. lapban megjelent cikkükben arról számoltak be, hogy a 12 hónapos denosumab kúra leállítása után fokozatosan növekednek a csont turnover markerek értékei, és ezzel egyidőben a lumbális gerinc és a medencecsont ásványianyag denzitása a kiindulási értékre esik vissza. Az eredmények a denosumab leállítása után javasolt az osteoporosis kezelés folytatása, hogy a minimálisra csökkentsük a remodeling által kiváltott csontvesztést.

Dr. Saag és munkatársai egy 82 glukokortikoid kezelésben részesült beteget tartalmazó post-hoc vizsgálatot végeztek egy 218 rheumatoid arthritises beteget felölelő Fázis II vizsgálat részeként.  A betegeket a következőképpen randomizálták: 26 beteg placebot kapott, 27 beteg a javasolt 60 mg-os denosumab dózist, míg 29 beteg 180 mg denosumabot kapott kiinduláskor és 6 hónap, majd 12 hónap múlva egyéb anti-porotikus kezelés nélkül. A betegek átlagos életkora 55 év volt és 62%-uk volt a nő. A denosumab kezelés alatt a csont rezorpciós markere (I típusú kollagén C-terminális telopeptidje, CTX) és a csont-képződés markere, a prokollagén I-típusú N-terminális propeptid (P1NP) a kiindulási értékhez képest jelentős mértékben csökkent.

A 60 mg-os denosumab kezelést kapottaknál 6, illetve 12 hónappal a denosumab abbahagyása után a CTX visszatért a kiindulási értékre. A P1NP érték ezeknél a betegeknél a denosumab abbahagyása után 6 hónappal 0,16%-kal, 12 hónappal pedig 15%-kal alacsonyabb volt, mint a kiinduláskor mért érték. A 180 mg-os denosumabot kapók csoportjában a CTX az abbahagyás után 6 és 12 hónappal is a kiindulási szintre tért vissza. Ezeknél a betegeknél a P1NP 6 és 12 hónappal a denosumab abbahagyása után 9%-kal, illetve 76%-kal volt magasabb a kiindulási értéknél.

A denosumab kezelés 12 hónapja alatt a lumbális gerinc és a medencecsont ásványianyag denzitása folyamatosan nőtt, de az abbahagyás után 12 hónappal a kiindulási értékre esett vissza. Nem láttak osteoporotikus csonttörést a kezelés 12 hónapja alatt, de a denosumab abbahagyása után 12 hónappal sem. 

Ezek glukokortikoidokkal kezelt betegekre vonatkozó adatok összhangban vannak azokkal az eredményekkel, amelyeket osteoporotikus posztmenopauzális asszonyoknál 2 évvel a denosumab leállítása után figyeltek meg. A posztmenopauzális osteoporosis kezelésében a denosumabot hosszabb ideig szokás adni, mint a glukokortikoidok által kiváltott osteoporosisban.

Dr. Karen Hansen (University of Wisconsin, Madison) véleménye szerint „a tanulmány rámutatott arra, hogy a denosumab abbahagyása után egy másik osteoporosis gyógyszert kell adni a csont ásványianyag denzitás csökkenésének megelőzése érdekében.” Hansen Doktornő, aki az osteoporosisban használt denosumab kezelések meta-analízisének társszerzője volt 2019-ben, felhívta a figyelmet, hogy a denosumab az American College of Rheumatology által kiadott guideline szerint a glukokortikoidok által kiváltott osteoporosis kezelésében használandó gyógyszerek közül csak a negyedik vonalban javasolt az orális biszfoszfonátok, a vénás biszfoszfonátok és a teriparatid (Forsteo) után. Használata akkor jön igazán szóba, ha a biszfoszfonátok kontraindikáltak, vagy komoly mellékhatásaik vannak, illetve, ha a beteg compliance-át biztosítani kell.

Dr. Saag és munkatársai ugyanakkor elmondták, hogy a denosumab elhagyása után szükséges gyógyszerek típusa, az adagolás hossza, és a várható hatás elég ellentmondásos. Jelenleg is folyamatban vannak a denosumab abbagyagyása után fellépő ilyen csontdenzitás-vesztés optimális gyógyszerelésének és adagolásának vizsgálatai.

Forrás: 

Busko M. Bone gains lost following denosumab stop in steroid-treated RA. Medscape Medical News September 27, 2021.

Saag KG, McDermott MT, Adachi J, et al. The effect of discontinuing denosumab in patients with rheumatoid arthritis treated with glucocorticoids. Arthritis & Rheumatology. First published 17 September 2021. Doi: 10.1002/art.41981.

Yanbeiy ZA, Hansen KE. Denosumab in the treatment of glococorticoid-induced osteoporosis: a systematic review and meta-analísis. Drug Des Devel Ther 2019 Aug 14;13:2843-2852

Buckley L, Guyatt, Fink HA, et al. 2017 American College of Rheumatology guideline for the prevention and treatment of glucocorticoid-induced osteoporosis. Arthritis & Rheumatology 2017, 69(8):1521-1537.

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.