hirdetés

Az ublituximab javítja a funkcionális SM pontszámot

Két, fázis 3 vizsgálat szerint RRSM-ben az új CD20-ellenes monoklonális antitest, az ublituximab, jobban csökkenti a rokkantság progresszióját, mint a teriflunomid.

hirdetés

Az eredményeket Lawrence Steinman, a kaliforniai Stanford Egyetem orvosa mutatta be az ECTRIMS (European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis) október közepén tartott 37. kongresszusán.

Az ULTIMATE I és II fázis 3. vizsgálat korábban már ismertetett főbb eredményei szerint az ublituximab alkalmazása a 96 hetes (22 hónapos) időszakban az éves relapszus arány (ARR) és az MRI léziók jelentős csökkenését hozta a teriflunomid kezeléshez képest, és szedésekor a betegségaktivitást nem mutató betegek (no evidence of disease activity, NEDA) száma is jobban növekedett.

A két vizsgálatból származó adatokkal szeretnék alátámasztani az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatóságához nemrégiben beadott kérelmét, melyben az ublituximab alkalmazásának engedélyezését kérték a relapszáló-remittáló (RR) SM-ben szenvedő betegek számára.

Bár az ublituximab szedésekor a betegek rokkantsági állapota a 12. és a 24. héten látszólag kevésbé romlott, mint a teriflunomidot szedőké, nem volt szignifikáns különbség a két csoport között a megerősített rokkantság progressziójában.

"Mivel az egyik a másodlagos végpontként kitűzött megerősített fogyatékosság-rosszabbodás súlyosbodása nem teljesült, a vizsgálat egyik kritikája az lehet, hogy az ublituximab nem volt hatásos. De a fogyatékosság súlyosbodása szerencsére ritka volt mindkét kezelési ágban, ezért nagyon nehéz lenne a szerek hatékonyság különbségeit igazolni anélkül, hogy sokkal több beteget vonnának be a vizsgálatba " - mondta. Megjegyezte, hogy a sclerosis multiplex funkcionális összetevő (MSFC, Multiple Sclerosis Functional Composite) pontszám egy alternatív, érzékenyebb fogyatékossági mutató, amely három különböző tesztet tartalmaz: a kar, a kéz és az ujjak mozgékonyságát, koordinációját és remegését mérő 9 lyukú tábla (peg) tesztet; a járási képességet és a lábak funkcióját felbecslő 25 láb teszt (amely azt méri, hogy a beteg mennyi idő alatt teszi meg a 7,62 méter távolságot); valamint a kognitív funkciókat, az információfeldolgozási kapacitást, sebességet és feldolgozást mérő PASAT (paced auditory serial addition test) tesztet.

Az ublituximab szignifikánsan, az ULTIMATE I -ben 76% -kal, az ULTIMATE II -ben pedig 89% -kal javította az MFSC pontszámot a teriflunomidhoz képest. Az ULTIMATE 1-ben a 96 hetes vizsgálat során az MSFC pontszám 0,266 ponttal javult a teriflunomid csoportban és 0,469 ponttal az ublituximab csoportban (P = .048). Az ULTIMATE II -ben az MSFC pontszám 0,275 ponttal javult a teriflunomid csoportban és 0,521 ponttal az ublituximab csoportban (P=.017). Ezek a változások a 9 lyukú tábla tesztben és az időzített 25 láb gyaloglás tesztben mért javulások következmáényei, a PASAT tesztben nem volt különbség.

Arra a kérdésre, hogy az ublituximab hogyan viszonyul más, már használt CD20-ellenes antitestekhez, például az okrelizumabhoz (Ocrevus), Cree megjegyezte, hogy az ublituximab kevesebb infúziós reakcióval jár, így gyorsabban adható be. Beadása 1 órát vesz igénybe, míg az okrelizumab infúzió több órán át tart. "Az ULTIMATE vizsgálatokban az az ublituximab infúziókor észlelt enyhe hőmérsékletemelkedés minimalizálható acetaminophennel végzett előkezeléssel. Az okrelizumab-infúzióknál tapasztalt allergiás típusú viszketés sokkal ritkább volt az ublituximab esetében." Cree ezt az ublituximab antitesthez adott glikolnakvtulajdonítja, amely "lehetővé teszi, hogy a B-sejtekből felszabaduló citokinek a fagocitákban metabolizálódjanak, és ne a véráramba kerüljenek."

Az ULTIMATE vizsgálatokat a TG Therapeutics finanszírozta.

forrás:

European Committee for Treatment and Research in Multiple Sclerosis (ECTRIMS). Presented October 14, 2021.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.