hirdetés

B-vitamin-pótlás és tüdőrák

Férfiakban a B-vitaminok nagy dózisban történő hosszú távú szedése növelheti a tüdőrák kialakulásának kockázatát.

hirdetés

Vitaminokat általában a komoly egészségtudattal rendelkező egyének szednek, az immunrendszer „erősítése” és kiegészítő tápanyag megfelelő szintű bevitelének biztosítása érdekében. S bár a vízben oldódó B-vitaminok könnyen kiürülnek a szervezetből, igen aggasztó az az adat, ami azt mutatja, hogy férfiak körében kapcsolatba hozható a tüdőrák kialakuládának megnövekedett kockázatával.

Az idézett közlemény szerzői a kiegészítő B-vitaminok hosszú távú alkalmazása és a tüdőrák kockázata között kívántak összefüggéseket feltárni a VITAL (Vitamins and Lifestyle) kohorsz tanulmányban, több mint 77 ezer 50-76 éves felnőtt bevonásával, akik közül mintegy 800-an szenvedtek incidentálisan felfedezett, elsődleges, invazív tüdőrákban. A kutatók érdeklődése elsősorban a résztvevők 10 éves átlagos napi vitaminszedésre terjedt ki, mely átlagosan nagyobb arányú volt, mint amit az amerikai ajánlások előírnak. Míg korábban azt gyanították, hogy a B-vitamin készítmények védenek a tüdőrák kialakulásával szemben, kiderült, hogy valójában nem, sőt inkább emelik annak kialakulásának esélyét. A kutatócsoport ezeket az eredményeket olyan férfiakban igazolta, akik egy időben B6 és B12 vitamin készítményt is szedtek; körükben a tüdőrák rizikója 30-40%-kal volt magasabb. A B-vitamin készítményeket 10 éven keresztül magas dózisban (legalább napi 20 mg B6 vagy legalább napi 55 mg B12 vitamin) szedőkben nagyjából kétszeres volt a rosszindulatú daganat kialakulásának kockázata. Azon betegek, akik nem szedtek vitaminokat, mintegy 1,2%-os valószínűséggel betegedtek meg tüdőrákban, míg ez az arányszám magas B6 vitamin bevitel esetén 1,9%, magas B12 vitamin bevitel mellett pedig 2,2% volt. A tudósok a fentieket multivitamin készítmények esetében nem igazolták (az eredmények csupán önálló B6 és B12 vitamin készítményekre vonatkoznak). Hasonlóképpen nem igazolódott összefüggés nők körében a tüdőrák kialakulása és a kiegészítő készítmények szedése között. Ennek hátterében feltehetően a két nem eltérő anyagcsere folyamatai, illetve különböző hormonális rendszerük állhat.

A felfedezéssel kapcsolatban Tilman Kühn, a Német Rákkutatóközpont táplálkozás epidemiológus vezetője azt nyilatkozott: „Nagyon fontos hangsúlyoznunk, hogy B-vitamin készítményeket senkinek nem lenne szabad random, indokolatlanul szednie. Ezen kiegészítő tápanyagok szedése kizárólag tényleges vitaminhiány fennállása esetén ajánlható, de ez az átlagnépesség körében sem B6, sem B12 vitaminra vonatkozóan nem jellemző.” B12 vitaminpótlást kiemelten ajánlják pl. vegetáriánus étrendet folytatóknál, hiszen ezt a vitamint a szervezet elsősorban állati eredetű táplálék fogyasztása során tudjuk bevinni a szervezetünkbe.

Ugyan az elemzett tanulmány elsősorban a B-vitamin szedése és a tüdőrák kialakulása közötti kapcsolatot kutatta, fontos leszögezni, hogy tüdőrák kialakulására a legnagyobb kockázatot még mindig a dohányzás jelenti; míg a nemdohányzó résztvevők csupán 0,2%-a betegedett meg ebben a kórságban, addig a korábban dohányzó páciensek már 1,5%-ban kaptak hasonló diagnózist. Ijesztő tény azonban, hogy a tanulmány kezdetekor is dohányzók köréből a vizsgálat 6 éves lefolyása alatt minden 25. páciens lett tüdőrákos.

 

Forrás:

1.Journal of Clinical Oncology

2. Spiegel Online

Dr. V-K. O.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.