hirdetés

Kell-e B12 vitamin a metformin mellé?

A 2-es típusú diabétesz méltán elsőként választandó szere, a metformin, tartós szedés esetén bizonyos esetekben  B12 vitaminhiányhoz, és következményes neuropátiához vezethet.

hirdetés

A B12 vitamin fontos élettani szerepe ismert, de a megfelelő szintjének laboratóriumi mérése nehézkes. A koenzimként is funkcionáló B12 vitamin mennyiségének csökkenése a metilmalonsav (MMA) és a homocisztein (HCY) emelkedését eredményezi a vérben, emelkedik az összkoleszterin szint is. A sejteken belüli metilációiban zavarok állnak be, többek között a neurotranszmitterek esetében is, de a DNS szintézisben is.

Már a 2010. május 20.-án megjelent BMJ közleményben holland kutatók leírták, hogy a 2-es típusú diabétesz hosszú időtartamú metforminkezelése a B12 vitaminhiány kockázatával jár. A HOME vizsgálatban résztvevő 390 betegnél a placebóhoz képest a 4,3 évig tartó (napi 3 x 850 mg) metforminkezelés átlagosan 19%-kal csökkentette a B12 vitamin- és 5%-kal a folát koncentrációt, ugyanakkor a homocisztein koncentráció 5%-kal emelkedett (de Jager). A folát koncentráció csökkenése a BMI-hez és a dohányzáshoz való igazítás után nem mutatott változást. A metformint használóknál a B12 vitamin-szint jelentős csökkenésének kockázata 7,2%-kal több, mint a placebót használóknál.

A B12 vitamin hiányának egyik legsúlyosabb hatása a diabéteszben fellépő szignifikáns mértékű perifériás neuropátia. Az európai és az amerikai diabétesz társaságok guideline-jai egyaránt figyelmeztetnek a metforminkezelés kockázataira, de nem adnak javaslatokat sem a B12 vitaminszint ellenőrzésre, sem az esetlegesen fellépő B12 vitaminhiány pótlásra – hangzott el Dr. Mattis Out (Bethesda Diabétesz Research Center, Hoogevegen, Hollandia) előadásában az EASD 2015-ös stockholmi találkozóján. A B12 vitamin hiánya súlyos következményekkel, neuropátiával és a mentális zavarokkal járhat, holott felismerése nem túl bonyolult, a kezelés pedig egyszerű, olcsó és hatásos. Dr. Out és munkatársai most először vizsgálták a B12 vitaminhiányra igen specifikus metilmalonsav (MMA) értékeket, és azok hatását a különféle neuropátiás tünetekre. Úgy vélik, hogy metformin vércukorcsökkentő előnyeihez képest károsabbak azok a hatások, amelyek az MMA emelkedését eredményezik.

Ezt a véleményt több kutató megkérdőjelezi, egyesek évtizedekig tartó metformin kezelés során sem láttak B12 hiányt. Dr. Guntram Schernthaner (Medical University, Vienna), az ülés moderátora egy-egy gyanús esetben végzett csak méréseket, de sosem látott összefüggést, ezért nagyobb számú betegen javasolja a gyakoriságot lemérni. „A kérdés az, hogy mikor végezzünk rutinszerűen méréseket, mielőtt ezt eldöntjük, bizonyítani kell a valódi hatásokat”.

Dr. Out a metformin két ellentétes hatásáról beszél: a HbA1 redukciója elvileg javítja a neuropátiás mércét, a B12 csökkenést jelző MMA emelkedés viszont rontja a perifériás neuropátiát.  Ebben a vizsgálatban a fenti (2010-es) HOME vizsgálat 17 vizitjéhez - amelyekben a HbA1c-t és a Valk Neuropathy Score-t mérték - további 6 olyan vizitet csatoltak, amikor az MMA-t (is) mérték. Életkorhoz, kardiovaszkuláris kockázati faktorokhoz és a renális MMA clearance-hoz való igazítás után Dr. Out és munkatársai úgy találták 4,3 év metformin adagolás után, hogy az MMA átlagosan 0,039 μmol/literrel emelkedett (p = 0,001) (referencia tartomány: 0-0,4 μmol/liter, másképpen 0.4,7 μg/dl). A metformin gramm/év összefüggésben (hasonlóan a dohányzásnál használt cigarettásdoboz/év fogalomhoz) a neuropátiás score nem szignifikáns, enyhe emelkedését lehetett megfigyelni: 0,032 (p = 0,34). Ugyanakkor az MMA emelkedése a Valk neuropátiás score 0,25 pontos növekedésével jár.

Dr. Out véleménye az, hogy az évente kb. 100 millió doboz metformin felírásával sok beteget van kockázatnak kitéve. azt javasolja, hogy 4 évnyi metformin adagolás után, határozzuk meg a ma már viszonylag egyszerűen mérhető B12zinteket, és esetleg metformin-B12 kombinált tabletta is szóbajöhet. „Az mindig problémás, ha a doktor maga okozza a mellékhatást. Úgy gondolom, hogy elég adat van ahhoz, hogy bevezessük a B12 vitamin pótlást”. Dr. Schernthaner viszont nem így látja: „ez nem elégséges adat. Először egy nagy analízist kell végezni a B12 vitamin valódi szintjének és a B12 hiány valódi szintjének megállapítására”.   

 

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült: 

1. Medscape Medical News > Conference News

2. European Association for the Study of Diabetes, Stockholm

3. BMJ

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.