hirdetés

D-vitamin: időskorban csökkenti az elesés veszélyét

Az idősödéssel mind kevesebb D-vitamin kerül a szervezetbe, közben a csontok állapota romlik, az izomzat gyengül. Egy dél-amerikai vizsgálatban posztmenopauzában lévő nők D-vitamin-kezelése mérsékelte az izomveszteséget, az elesés és a súlyos törések veszélyét.

hirdetés

Az öregedés sajnálatos következményei az otthonukban gyakran a nap jelentős részében egyedül lévő idős emberek gyakori elesései – évente minden három idős emberből egy elesik. Tízből egy ilyen baleset súlyos károsodással jár, és fontos volna, hogy minél többet sikerüljön megelőzni.

Ez a folyamat kiváltképp a nőket érinti, menopauza után, amikor hipoösztrogénizmus alakul ki, amely az izomtömeg és az izomerő csökkenéséhez vezet. Egy új brazil vizsgálat São Paulóban azt bizonyította, hogy D-vitamin adása megállítja a változókorban lévő nők izomvesztését.

A nemzetközi szakirodalom szerint a zsírban oldódó D-vitamin kevés élelmiszerben fordul elő, D-vitamin-szükségletünk kielégítésében döntő szerepet játszik a szervezetben a bőrünket érő napsugarak hatására koleszterinből termelődő kolekalciferol. Az aktivált D-vitamin hatására javul a bélben a csontok növekedéséhez szükséges kalcium felszívódása.

A brazíliai vizsgálat, melynek eredményeit a North American Menopause Society (NAMS) idei kongresszusán a munkacsoport vezetője, L. M. Cangussu ismertette, bemutatta, hogy a változókor okozta eltérések milyen mértékben növelik az esés és a törések kockázatát. A D3-vitamin adagolása a 9 hónapig tartó kezelés során napi 1000 NE adagban a vártnál is jobb eredményt hozott a placebo hatásához képest. A kontrollcsoportban az izomerő 23%-kal csökkent, míg a D-vitamin-kezelésben részesülő nők között 45%-kal növekedett. A kontrollcsoportban az izomtömeg-veszteség átlagosan 6,8% volt, míg a vitaminterápia hatására izomvesztés nem fordult elő. A kutatók igazolták, hogy a D-vitamin még a menopauza után 12 esztendővel is megállítja az izomvesztést. Tudomásuk szerint ez az első megfigyelés, amely igazolja, hogy a D-vitamin-pótlás önmagában képes a muszkuloszkeletális változásokat kivédeni az 50–65 éves nők körében – a korábbi tanulmányokat ugyanis idősebb nők bevonásával végezték.

Dr. Cangussu kiemelte, hogy az International Osteoporosis Foundation (IOF) a változókor utáni időszakra minimálisan napi 800 NE D-vitamin adását javasolja. Azt is közölték, hogy eredményeiket két részben a Journal Osteoporosis International and Menopause közli majd 2016-ban.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.