hirdetés

Fogyókúra D-vitamin kiegészítéssel

Az idézett vizsgálatban posztmenopauzális nők fogyókúrájának D-vitaminnal történő kiegészítése esetén nagyobb mértékű volt az IL-6 proinflammatorikus citokin fogyással párhuzamos szintjének csökkenése. 

hirdetés

Az elhízás és a D-vitamin hiány számos daganatos betegség kockázatát növeli – valószínűleg a gyulladásos- és az adipokinnel összefüggő jelátviteli utakon keresztül. A túlsúlyosság és az  az obezitás sok daganatos megbetegedéssel is összefüggést mutat: nyelőcső, hasnyálmirigy, kolorektális rák, posztmenopauzális emlőrák, endometrium daganat, veserák, pajzsmirigyrák, epehólyagrák. A vastagbélrákok mintegy 11-14%-áért az obezitás a felelős –ennyivel nagyobb arányban alakul ki rák az obez betegekben a normál testsúlyúakhoz képest. Az emlőrákoknál ez az arány 7-15%-ra tehető. A serdülőkori testtömeg index (BMI), valamint a vvt-süllyedés mértékével jelzett gyulladás egyértelműen összefügg a felnőttkori kolorektális daganatos megbetegedések arányával. A Cancer Research UK szerint az Egyesült Királyságban megjelenő 20 rákbetegség közül legalább egy a túlzott testsúllyal összefüggően keletkezik. A testszerte jelenlévő zsírsejtek hormonokat (pl. ösztrogént és tesztoszteront is), valamint fehérjéket (pl. inzulin) termelnek, melyeket a keringés juttat el mindenhová. Ezek a kémiai hírvivők a test szinte minden részét befolyásolják, és emelik egyes daganatos betegségek kockázatát.

A kevés D-vitamin gyermekben angolkórt okoz annak minden tünetével és következményével, felnőttben krónikus izom- és csontfájdalmak képében jelentkezik, a parathormon szintje gyakran emelkedett (szekunder mellékpajzsmirigy túlműködés), a csontok porotikusak. A D-vitamin státusz legpontosabban a szérum 25-hidroxivitamin szintjével mérhető: 21-19 ng/ml (52,5-72,5 nmol/l) között D-vitamin inszufficienciáról, 20 ng/ml (

A Cancer Prevention Research folyóiratban 2015. április 23.-án megjelent közleményben Dr. Catherine Duggan (Fred Hutchinson Cancer Research Center in Seattle) vezető szerző kijelenttette, hogy „bizonyítékok támasztják alá, hogy a túlsúlyos személyekben csökkent a D-vitamin szint, mivel az szekvesztrálódik a test zsír-raktáraiban, és így csökken a hozzáférhetősége. A fogyás a zsírmennyiség csökkenésére vezet, a D-vitamin kiáramlik, ráadásul D3 vitamin kiegészítést is adunk a betegeknek (ami önmaga nem szekvesztrálódik). A fogyás csökkenti a gyulladást, melynek következtében a hozzáadott D3 vitaminnal együtt növekszik a D3 vitamin biológiai hozzáférhetősége, mérhető tartományba csökken az interleukin (IL-6) szint. A túlsúlyos idősebb nőbetegeken végzett vizsgálat tanulsága az, hogy törekedni kell az egészséges testsúly elérésére, melynek következtében csökken a krónikus gyulladás, és annak következményei (kardiovaszkuláris betegségek, cukorbetegség, bizonyos daganatok). A túlsúlyosoknál minden esetre mérni kell a D-vitamin szintet, és elégtelenség, vagy hiány esetén pótlást kell bevezetni.

A vizsgálatba 218 posztmenopauzális, 25 kg/m BMI fölötti túlsúlyos, vagy elhízott nőt (átlagos életkor 59,6 év) vontak be. Szérum 25-hidroxivitamin D3-szintjük (10 és 32 ng/ml) nem volt megfelelő. A vizsgálók részükre egy éven át hétköznaponként 45 perces mérsékelt/erős fizikai gyakorlatot és étrendi megszorításokat írtak elő. A betegek fele napi 2000 IU D3 vitamint kapott, másik fele pedig azonos küllemű placebót. A D3 vitamin kapó csoport azon tagjainál, akik legalább 5-10%-ot fogytak, az IL-6 csökkenése jóval erősebb volt, mint azoknál, akik nem fogytak, vagy éppen híztak (37,3% vs 17,2%, p=0,004). A vitamint nem szedő csoportban a kiindulási testsúly 10%-nál több súlyt vesztőknél szintén csökkent az IL-6, bár kisebb mértékben a többiekhez képest (17,3% vs 13,6%, p=0,02). Nem észleltek változást a TNF-alfa, az IL-10, az IL-8, az adiponektin vagy leptin szintekben.

A kalcium és a D-vitamin valószínűleg a zsírsejtek elhalásán, az adipogenezisen és a lipid mechanizmuson keresztül befolyásolja az elhízást. Nehéz eldönteni, hogy a fogyókúra során maga a D vitamin, vagy a bevezetett diéta felelős-e az eredményekért. A proinflammatorikus markerek csökkenése lehet a súlycsökkenés és a diétás változás következménye is.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Medscape Medical News > Oncology

2. Cancer Prevention Research

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.