hirdetés

Gyermekkori D-vitamin-szint és felnőttkori ateroszklerózis

Finn vizsgálat szerint az arteria carotis intima media vastagsága alapján az alacsony D-vitamin szintű gyermekek, kiváltképp a lányok, felnőttkorukban hajlamosabbak lehetnek az ateroszklerózisra.

hirdetés

A finn Turku egyetemén Markus Juonala és munkatársai évtizedekkel ezelőtt hosszú távú vizsgálatba fogtak. A Cardiovascular Risk in Young Finns Study elnevezésű vizsgálat 2148 résztvevőjét 3–18 éves korukban vonták be a tanulmányba, majd 30–45 éves korukban újra megvizsgálták őket. Tárolt szérumból meghatározták a gyermekkori/serdülőkori 25-OH-D-vitamin-szintet (a továbbiakban: D-vitamin-szint), azután a felnőttek bal oldali arteria carotisának intima-media vastagságát is megmérték.

A mért változókat az értékelés során egyrészt folytonos változóknak tekintették, másrészt csoportosították a vizsgálati alanyokat a változók értéke szerint: a D-vitamin-szintek alapján a kutatók négy csoportot különítettek el, a carotis intima-media vastagság alapján pedig kettőt (90. percentilis alatt: kis kockázat, 90. percentilis fölött: nagy kockázat). Az ultrahangos mérések eredményét korrigálták a többi kockázati tényezővel: a szérumlipidek, a vérnyomás, a dohányzás, az étrend, a fizikai aktivitás, a testtömegindex és a szocioökomiai státus adataival.

A lányok átlagos D-vitamin-értéke szignifikánsan alacsonyabb volt, mint a fiúké: 50,0 mmol/l vs. 53,3 mmol/l (p< 0,0001). Mind a fiúk, mind a lányok csoportjában szignifikáns korrelációt észleltek a kiindulási és a felnőttkori D-vitamin-koncentráció között (mindkét esetben p<0,0001).

A folytonos változókon alapuló értékelés a lányok esetében szignifikáns fordított összefüggést mutatott ki a gyermekkori D-vitamin-érték és a felnőttkori ultrahangmérések eredménye között a korral, a nemmel és az egyéb gyermekkori kockázati tényezőkkel való korrekció után (p=0,03), a fiúk esetében azonban nem (p=0,88). A gyermekkori D-vitamin-szintjük alapján a legalsó kvartilisbe tartozó vizsgálati alanyok felnőttkorukra – a korral, nemmel és vagy a gyermekkori, vagy a felnőttkori kockázati tényezőkkel történt korrekció után – szignifikánsan nagyobb valószínűséggel kerültek az ultrahangos mérés alapján nagy kockázatúnak tartott csoportba (21,9 % vs. 12,7%), ez az összefüggés mindkét nemben érvényesült.

Az eredményeket a Kaliforniai Egyetem szakértőjének is átadták véleményezésre. Dr. Daniel D. Bikle hangsúlyozta, hogy a finn tanulmánynak vannak erős és gyenge pontjai. „Én nem vagyok kardiológus, de itt nincsenek kemény végpontok. Nincs agyi katasztrófa vagy szívizominfarktus. Ez szubklinikus ateroszklerózis” – mondotta.

Dr. Juonala a témaválasztást azzal magyarázta, hogy korábbi vizsgálatok ellentmondó adatokkal szolgáltak a D-vitamin vérszintjének és az érelmeszesedés korai jelzőinek összefüggésével kapcsolatban. „Tisztában vagyunk azzal, hogy további vizsgálatokat igényel annak tisztázása: a D-vitamin szintje oki összefüggésben van-e az érelmeszesedés kifejlődésével, de az eddigi adatok mindenképpen azt sugallják, hogy a gyermekek olyan étrendet érdemelnek, amely bőségesen ellátja őket ezzel a fontos vitaminnal” – szögezte le Dr. Juonala.

 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.