hirdetés

A napozás megelőzheti a kövérséget és a diabéteszt

Bár az erős napsugárzás egyértelműen fokozza a bőrrák kockázatát, a mérsékelt napozásnak számos előnyös hatása van, egy új szerint hozzájárulhat a kövérség és a diabétesz kialakulásának megelőzéséhez.

hirdetés

A kutatócsoport, amelynek vezetője dr. Shelley Gorman, a Telethon Kids Institute (Perth, Ausztrália) munkatársa volt, a Diabetes-ben publikálta eredményeit.

Köztudott, hogy a napsugárzás – közelebbről, az ultraibolya (UV) sugárzás – a bőrrák egyik fő oka. Emiatt az egészségügyi szervezetek – például a Centers for Disease Control and Prevention (CDC) – azt javasolják, hogy e kockázat csökkentése érdekében maradjunk az árnyékban, használjunk napozókrémet és viseljünk olyan ruhát, amely véd a sugárzástól.

Elképzelhető azonban, hogy ha ezt tesszük, akkor nem érvényesülnek a napsugárzás potenciális előnyös hatásai? A napozás szervezetünk fő D-vitamin forrása, és e vitamin hiánya káros az egészségre. Egy nemrég végzett vizsgálat például kapcsolatot mutatott ki a D-vitamin hiány és a bármilyen okú halálozás és a rák prognózisa között.

A múlt évben pedig a Medical News Today (MNT) dr. Richard Weller és munkatársai (Edinburgh-i Egyetem, Egyesült Királyság) vizsgálatáról számolt be, amely szerint a mérsékelt napozás olyan jó hatást gyakorol a szívre, ami felülmúlja a bőrrák kockázatát.

A mostani vizsgálatban, amelynek az volt a tárgya, hogy az UV sugárzás miként befolyásolja egerekben a kövérség és a diabétesz kialakulását, dr. Weller együttműködött dr. Gormannal.

A kutatók magas zsírtartalmú étrenden tartották az egereket, hogy kövérséget idézzenek elő. Ezután mérsékelt fokú UV sugárzásnak tették ki őket. Az MNT-nek nem sikerült információt szereznie arról, hogy mennyi ideig tartott az UV sugárzás. A kutatók azonban arról számoltak be, hogy a sugárzásnak kitett egerek testsúlya kevésbé nőtt, és ritkábbak volt körükben a kezdődő diabétesz jelei, azaz a magas vércukorszint és az inzulinrezisztancia.

A vizsgálat továbbá azt is kimutatta, hogy ezek a hatások nem a D-vitaminnak voltak köszönhetők, hanem a nitrogén-monoxidnak, amely napozás hatására a bőrből szabadul fel.

Úgy jutottak erre a következtetésre, hogy az egerek egy részének bőrét nitrogén-monoxidot tartalmazó krémmel kenték be, míg más egerek D-vitamin kiegészítést kaptak. A nitrogén-monoxidos krémnek ugyanolyan kövérség- és diabétesz-ellenes hatása volt, mint az UV fénynek, viszont a D-vitamin teljesen hatástalan volt.

A kutatók megjegyezték, hogy a korábbi vizsgálatok azt mutatták, hogy az UV sugárzás hatására történő nitrogén-monoxid termelés csökkentheti a vérnyomást. „A mostani megfigyelések azt jelzik, hogy a bőrből felszabaduló nitrogén-monoxid nem csak a szívre és az erekre gyakorol jó hatást, hanem az anyagcserére is” - mondta dr. Martin Feelisch (Southamptoni Egyetem, Egyesült Királyság), az egyik szerző.

Dr. Gorman szerint a kutatócsoport eredményei azért fontosak, mert azt igazolják, hogy az egészséges étrend és a testmozgás mellett a mérsékelt fokú napsugárzás is segíthet megelőzni a kövérséget a gyermekekben, ami jelentős probléma az Egyesült Államokban. A CDC szerint a gyermekkori kövérség aránya több mint kétszeresére nőtt az elmúlt 30 évben. Jelenleg a 6–11 gyermekek 18%-a kövér.

Az eredményeket kommentálva dr. Weller azt mondta: „Az epidemiológiai vizsgálatokból tudjuk, hogy a napozni szerető emberek élete hosszabb, mint azoké, akik árnyékban töltik az életüket. A mostanihoz hasonló vizsgálatok segítenek megérteni, hogy ez minek köszönhető. Nem szabad elfelednünk, hogy nem a bőrrák az egyetlen betegség, amibe belehalhatunk, és kiegyensúlyozottabb tanácsokat kell adnunk a napozással kapcsolatban.”

A kutatócsoport azonban azt is hangsúlyozta, hogy mivel vizsgálatukat egereken végezték – amelyek éjszakai állatok, és testüket annyi szőr borítja, hogy bőrükhöz kevés napfény jut el –, az eredményeiket csak fenntartásokkal lehet értelmezni, és újabb vizsgálatokra lesz szükség.

 

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.