hirdetés

Mennyi biztonságos a napozásból?

A Penn State University szakemberei szerint a napozásnak nincs biztonságos szintje. A bőrrák legnagyobb halálozású formájának előfordulása az Egyesült Államokban a nők körében megnyolcszorozódott, a férfiak körében megnégyszereződött 1970 és 2009 között.

hirdetés

Az USA-ban évente 60 ezer személynél diagnosztizálnak melanomát, és minden órában egy ember melanoma következtében hal meg. Az Americal Cancer Society adatai szerint a 25−29 éves korosztályban a festékes bőrrák a leggyakoribb rosszindulatú daganat, és a 15−29 évesek között is a második helyen áll a gyakorisági sorrendben.

A Mayo Clinic Proceeding áprilisi számában megjelent adatok szerint a melanomás esetek fiatalok körében tapasztalható meredek emelkedése részben a szoláriumok egyre szélesebb körű használatának tulajdonítható. A statisztikák szerint a szoláriumok látogatóinak 80 százaléka nő.

Rogerio Neves sebész, bőrgyógyász, gyógyszerész és belgyógyász professzor úgy véli, hogy a szoláriumok mind nagyobb népszerűsége az egyik fő oka annak, hogy Amerikában folyamatosan emelkedik a melanomás esetek száma.

Az Egyesült Államok népességének 10 százaléka, azaz 30 millió ember jár rendszeresen szoláriumba évente, noha a szoláriumokat már régóta kapcsolatba hozzák a bőrrák kialakulásával. Egy izlandi vizsgálat tanúsága szerint akkor emelkedett meg drámai mértékben a festékes bőrrák előfordulása, amikor az első szoláriumokat megnyitották a szigeten. A szoláriumok gyorsan népszerűvé váltak, mivel hideg vidékről van szó, ahol viszonylag kevés napfény éri az embereket. A szoláriumok népszerűsége az utóbbi három évtizedben töretlenül növekszik, elsősorban a fiatal nők körében.

Jogosan tehetjük fel a kérdést, miért járnak rendszeresen az emberek szoláriumba továbbra is, noha manapság már a laikus közvélemény is egyre több ismerettel rendelkezik azok veszélyeiről és bőrrákot okozó hatásáról. Az utóbbi időben nemcsak arról tudnak egyre többet az emberek, hogy a napégés miért veszélyes, hanem mind többen vannak tisztában azzal is, hogy ugyanezek az ártalmak a szoláriumok esetében is fennállnak. Mégis miért ragaszkodnak hozzá továbbra is?

Egy ez évi februári jelentés szerint a szoláriumok akciói és reklámjai elsősorban a kamaszlányokat és a fiatal nőket célozzák meg. A beszámoló készítői a szoláriumipar képviselőit hibáztatják azért, mert azok elhallgatják az egyébként jól ismert és bizonyított kockázatokat, pontatlan és valótlan állításokat közölnek a szoláriumok előnyeivel kapcsolatban, és nem tartják magukat az FDA ajánlásaihoz arra vonatkozóan, milyen gyakran szabad használni a szoláriumokat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) rákkutatással foglalkozó nemzetközi ügynöksége (International Agency for Research on Cancer) a humán karcinogének körébe sorolja a szoláriumokat csakúgy, mint például a dohányzást, az arzént, a plutóniumot vagy a mustárgázt.

Az Egyesült Államok néhány államában törvényi úton igyekeznek védeni a fiatalokat azáltal, hogy a 18 év alattiak szoláriumhasználatához írásos szülői beleegyezést követelnek meg. Neves professzor azt mondja, hogy ezek az erőfeszítések jórészt hiábavalóak, mivel a szoláriumszalonok jelentős része nem tartja magára nézve kötelezőnek a szabályokat, de az is előfordul, hogy a tizenévesek hamis szülői igazolásokkal jutnak be a szalonokba.

A helyzet javítása érdekében a Penn State Hershey Melanoma Center szakemberei szorosan együttműködnek a kormánnyal és a szenátussal, hogy érvényt szerezzenek a törvényeknek, megfelelő intézkedésekkel védjék a fogyasztókat, és megakadályozzák, hogy kiskorúak illetéktelenül, a szülők tudta nélkül bejuthassanak a szoláriumokba.

Az ok nyilvánvaló: a szoláriumok veszélyesek, és a napozásnak nincs olyan határértéke, mely alatt azt biztonságosnak tekinthetnénk.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.