hirdetés

Tényleg csökkenti az UV fény a Hodgkin-kór gyakoriságát?

A Hodgkin-kóros megbetegedés kockázata és az ultraibolya sugárzásnak kitettség fordított arányban áll egymással, a megfelelő UV expozíciónak kitett egyénekben akár 20-30%-al is csökkenhet a megbetegedés kockázata.

hirdetés

A klasszikus Hodgkin-kór (HL) egy B-sejtes lymphoma, szokatlan epidemiológiai jellemzőkkel. A betegség ritkán fordul elő, akkor is leginkább a serdülőket, illetve a fiatal felnőtteket érinti, kezelése viszont a fiatalok egész életére kihat. Megelőzése, az elsődleges prevenció kialakítása érdekében először meg kellene érteni a betegség etiológiáját, azonban az erre irányuló törekvések eddig lényegében kudarcot vallottak. A legvalószínűbb kiváltó oknak a Sternberg-Reed sejtekben kimutatható Epstein-Barr virus (EBV) jelenléte látszott, azonban a Hodgkin lymphomák többségében nem mutatható ki a vírus jelenléte, így ezeket az EBV-negatív eseteket a vírus-etiológia egyáltalán nem magyarázza. Felmerült a fiatalokat érő ultraibolya (UV) besugárzás és a HL közötti összefüggés is, hiszen egy svéd és dán nagy, népességi alapú epidemiológiai vizsgálatban a HL kockázata és a napozás, illetve az utóbbi 5-10 évben elszenvedett napégés között fordított arányú összefüggést mutattak ki. Egy francia vizsgálat szerint a világos bőr és haj fokozott fényérzékenységgel párosul, és ezért óvatos napozásra int. Az ilyen – kevés UV expozícióban részesült - egyénekben magasabb a HL kialakulásának kockázata. Egy európai esetkontrol vizsgálatban szintén kimutatható volt a napsugárzásra érzékeny bőr és a HL magasabb kockázata közötti összefüggés, és (nem szignifikáns) fordított irányú kapcsolat volt a HL kockázata és a gyermekkorban, valamint felnőttkorban napozással töltött időtartam között.

Szerzők a nemzetközi Lymphoma Epidemiology Consortium (InterLymph) segítségével kísérelték meg a rendelkezésre álló heterogén anyagok egységesítését  és értelmezését. A késői 1990-es években és a korai 2000-es években végzett 4 nagy európai vizsgálatban 16 és 80 év közötti Hodgkin-kóros betegek szerepeltek, az összehasonlításokat többnyire népességi alapon. A HL különböző alcsoportjait a nemzetközi standardoknak megfelelően (a WHO Classification of Hematopoietic and Lymphoid Tumor, vagy az International Classification of Diseases for Oncology = ICD-O-3 szerint) osztályozták, az EBV-tartalmat standard immunhisztokémiával vagy in situ hibridizációval keresték.

Az értékelésre kerülő vizsgálatokban elektronikus adatbázis állt rendelkezésre, melyekben a vizsgált egyének saját véleményük szerint írták le az UV expozíciójukat (napozási frekvencia, napon való leégések története, napos helyeken eltöltött vakációk, barnító/napozó lámpák használata, kültéri/beltéri munkák, szabadban eltöltött pihenések, fényvédelem részletei), és leírták a lehetséges befolyásoló tényezőket is (vizsgálat helyszíne, szocio-ekonómiai helyzet, bőrpigmentációk, mononucleosis fertőzés, dohányzás, stb.). A relatív UV expozíció megbecslésére 5 változót alakítottak ki: összes (azaz egész élet alatti) UV expozíció, gyermekkori UV expozíció, felnőttkori UV expozíció, a napon való leégések története és a napozó-lámpák használata. Bonyolult statisztikai módszerekkel értékelték – elfogadható biztonsággal – az igen heterogén adatokat.

A végső összevetés 1 320 esetet és 6 381 kontrollt tartalmazott, 56%-uk férfi volt, és 99,7%-uk fehérbőrű, átlagos életkoruk 39 év volt. Érdekesség, hogy a HL betegek csoportja kissé fiatalabb és jóval magasabban képzett emberekből állt. A daganattípusok a következőképpen oszlottak meg: noduláris sclerosis 53%, kevert cellularitás 12%, lymphocyta depléció 4%, és egyéb, nem besorolt típus 29%. Mint az várható volt, a kevert sejtes típus gyakoribb volt az idősebbek között. Az összes lymphoma közül 208 (28%) bizonyult EBV pozitívnak és 526 (71%) bizonyult RBV negatívnak: az EBV pozitív esetek – akár fiatalok, akár idősebbek voltak – inkább a férfiakat érintették, és kevert cellularitásúak voltak.

Az összes (az egész élet alatti) UV expozíció, a gyerekkori UV expozíció, a felnőttkori UV expozíció, a leégések története és az UV lámpák, valamint a HL megbetegedés kockázata közötti összefüggéseket bonyolult táblázatban közölték a szerzők, melyekből csak néhány adat kívánkozik ide. Az összes (az egész élet alatti) UV expozíció fordított arányban áll a HL megbetegedés kockázatával, amennyiben a legmagasabb és legalacsonyabb UV expozíciókat vetjük össze. Az összefüggés viszont nem szignifikáns (OR = 0,84, 95%CI 0,67-1,04). Tehát inkább egy jelentős, az összes besugárzási dózistól függő trend figyelhető meg a HL kockázata irányában, de ha külön nézzük a gyermekkori és a felnőttkori UV expozíciókat, akkor nem lehet besugárzási dózis – válasz összefüggést kimutatni. Viszont egyértelműen szignifikáns összefüggés mutatható ki a „leégések” tekintetében (igen/nem): OR =0,77 (95%CI 0,63-0,95), valamint az UV lámpák használatának (valaha/soha) tekintetében is: OR = 0,81 (95%CI 0,69-0,96).

Az UV behatás és a HL szöveti szerkezetének tekintetében nem volt különösebb említésre méltó eltérés. Enyhe fordított arányú összefüggés volt a kevert cellularitás és az egész élet alatti UV behatás között, ami csak gyengén függött a gyermekkori UV behatástól. Viszont az EBV-pozitív és EBV-negatív lymphomák kockázata jelentősen különbözött: a gyermekkori UV expozíció fordított arányban állt az EBV-pozitív és EBV-negatív daganatok keletkezésével – ha a két szélső értéket vesszük: OR = 0,58, 95%CI 0,33-1,02.

Lezárásként a szerzők megállapítják, hogy a 7 701 beteget tartalmazó nagy anyagban elsőként sikerült bebizonyítani, hogy a Hodgkin-kóros megbetegedés kockázata az UV expozíció mértéke (összes, gyermekkori, felnőttkori, stb.) összefügg,  különösen az Epstein-Barr vírus (EBV) pozitív Hodgkin-kór esetén, ha a legmagasabb és legalacsonyabb UV expozíciókat vesszük figyelembe, és megfelelő UV expozícióban részesülő egyéneknél akár 20-30%-al is csökkenhet a HL megbetegedés kockázata.

A közleményhez fűzött megjegyzésükben a National Cancer Institute, Division of Cancer Epidemiology and Genetics munkatársai, Morton és Freedman felvetik, hogy a Monnereau és mtsai által jegyzett közleményben leírt értékeléseknek számos bökkenője van, például igen nehéz a foglalkozás körében, a vakációk alatt, és egyáltalán a környezetből származó UV expozíciók mérése és értékelése. Az utóbbi években több vizsgálat is történt az UV besugárzás és a malignus lymphomák, leginkább a non-Hodgkin lymphomák közötti összefüggés vizsgálatára. Kezdetben ellentmondó eredmények születtek, de mára már elfogadott, hogy az összefüggés fordított arányú, tehát a több UV expozíció kevesebb non-Hodgkin lymphomával jár, viszont erre vonatkozóan egyelőre kevesebb megfigyelés született.

Az UV expozíció és a lymphomák genezise közötti összefüggés mechanizmusa nem tisztázott. Már régebben felmerült, hogy az UV expozíció hatására a bőrünkben keletkező D-vitaminnak lehet ebben szerepe, hiszen a lymphocyták többségében expresszálódnak receptorok, és a D3 vitamin elősegíti a lymphoma sejtek differenciálódását és ugyanakkor gátolja a sejtek proliferációját, továbbá in vitro egyéb különböző módokon befolyásolja az immun-rendszert. Azonban ezt a feltételezést nagy kohorsz vizsgálatok sem tudták bizonyítani, hiszen nem találtak összefüggést a keringő 25-hidroxivitamin D és a non-Hodgkin lymphomák, valamint a HL között sem. Más mechanizmus lehetősége is felmerült, pl. az, hogy az UV expozíció regulátoros T-sejteket indukál, de ez a feltételezés is megerősítést igényel a jövőben. A Hodgkin-lymphoma etiológiája tehát heterogén, abban számos tényező szerepelhet. A fent részletezett vizsgálat sem ad elegendő tudományos bizonyítékot az UV besugárzás, vagy a D-vitamin és a HL etiológiájának összefüggésére, de arra elegendő, hogy további kutatásokat katalizáljon.

 

Írásunk az alábbi közlemények alapján készült:

1. Blood

2. Blood

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.