hirdetés

A serdülőkori napégés megkétszerezi a melanóma kockázatát

A melanómás esetek száma az utóbbi három évtizedben folyamatos emelkedést mutat. Ennek fényében nem meglepő egy friss vizsgálat megállapítása, miszerint a 20 éves kor előtt öt alkalommal elszenvedett napégés 80 százalékkal növeli a betegség előfordulásának esélyét.

hirdetés

A Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention (CEBP) című lapban közölt kohorsz vizsgálat azt igazolta, hogy egy 108 916 fős mintában nagyobb volt a bőrrák kockázata azoknál a fehér bőrű nőknél, akik 15-20 éves koruk között három vagy több alkalommal leégtek a napon. A melanóma egész élettartamra számított kockázata 20 százalék (1/50), és több mint 20-szor gyakoribb a fehér bőrűekben, mint az afroamerikaiakban.

Bár az összes bőrrák kevesebb mint 2 százaléka a melanómás eset, ez a bőrrák típus rendszerint agresszívabb, mint a bőrrákok egyéb típusai. Az Egyesült Államok statisztikái szerint a bőrrák okozta összes éves halálozáson (n = 13 000) belül több mint 9 700 a melanóma miatt bekövetkező halák. Az American Cancer Society becslései szerint az Egyesült Államokban 2014-ben 76 100 melanómát diagnosztizálnak majd (körülbelül 43 890 férfinál és 32 210 nőnél), és 9710-en halnak majd meg a betegség következtében (6 470 férfi és 3 240 nő).

A National Institutes of Health és a bostoni Brigham and Women’s Hospital által szponzorált vizsgálatban a Nurses’ Health Study II 20 év alatt felhalmozódott adatait elemezték, melybe 1989-ben 25 és 42 éves kor közötti ápolónőket vontak be 14 államból. A vizsgálatba való belépéskor felvett kérdőíven a résztvevőknek számot kellett adniuk arról is, hogy 15 és 20 éves koruk között hány alkalommal szenvedtek el olyan fokú napégést, mely a bőr felhólyagosodásával járt. Ezen kívül felmérték a melanóma, bazálsejtes rák és laphám-carcinoma előfordulására vonatkozó egyéni és családi anamnézist is. A résztvevők kétévente újabb kérdőívet töltöttek ki, melyben az életmódra vonatkozó kérdések között kitértek a szoláriumhasználatra, a dohányzási szokásokra, az alkoholfogyasztásra és a testtömegindexre (BMI) is.

Dr. Abrar A. Qureshi professzor, a Brown Egyetem dermatológiai klinikájának intézetvezető professzora így fogalmaz: „A napfényexpozíció nem mutat egységes a bőrrák Egyesült Államokban előforduló három fő típusának megoszlásával, ami arra utal, hogy e bőrrákok patológiájában vannak különbségek. Az adott egyénnél fennálló kockázatot egyedi és környezeti kockázati tényezők befolyásolják. A nagyobb bőrrák hajlamosságot jelző anatómiai jegyek (pl. vörös haj, nagyszámú anyajegy, leégésre hajlamos bőr) esetén fokozottan kell védekezni a napfény ellen, különösen a korai életszakaszokban.”

A bőrrák etiológiájában szerepet játszik az életkor, a nem, a bőrtípus, a haj- és szemszín, a családi kórelőzmény és genetikai faktorok is. A kutatók azonban úgy vélik, hogy az egyedi hajlamosító tényezőknél az esetek legnagyobb részében sokkal nagyobb szerepe van a külső tényezőknek, az életmódnak: például a természetes napfényhatásból vagy szoláriumhasználatból származó ultraibolya sugárzás, az elhízás, illetve a kátránytermékekkel, ásványi olajokkal, arzén- és szervetlen arzénvegyületekkel történt expozíció.

A 20 éves vizsgálat adatainak elemzése alapján a szerzők most arra a következtetésre jutottak, hogy a 15−20 éves korban legalább öt alkalommal elszenvedett hólyagos napégés 68 százalékkal növeli a bazálsejtes rák és laphámrák előfordulási esélyét, míg a melanóma esetében a kockázatemelkedés 80 százalékos.

„Eredményeink arra utalnak, hogy a napégés a korai életszakaszokban és felnőttkorban is prediktív a nem melanómás bőrrákokra, míg a melanóma kockázatát elsősorban a korai életszakaszban elszenvedett napégés szabja meg fiatal nők kohorszában. A szülőknek alaposabb tájékoztatást kell kapniuk a gyermekkori napfényexpozíció veszélyeiről, hogy felnőve kisebb legyen a gyermekeknél a melanóma előfordulásának esélye. Az idősebb korosztálynak az ultraibolya sugárzás kumulatív hatásai miatt kell nagyobb odafigyelést tanúsítania” – mondja Qureshi.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.