hirdetés

Szolárium: veszélyesebb, mint a dohányzás

Világviszonylatban a szoláriumozás következtében évente több bőrrákos megbetegedés alakul ki, mint ahány tüdőrákos eset a dohányzás miatt. 

hirdetés

Az irodalmi adatok szisztematikus áttekintésén alapuló fenti megállapítás a JAMA Dermatology egyik legújabb közleményében olvasható. A Kaliforniai Egyetem kutatói a legátfogóbb adatbázisokban (PubMed, Scopus, Web of Science) végeztek keresést annak feltárására, milyen gyakori az ismerten karcinogén szoláriumhasználat Észak-Amerikában, Európában és Ausztráliában. Metaanalízisükben 88 vizsgálatot dolgoztak fel, amelyek közel 500 ezer főről adtak információt az 1986–2012 közötti időszakból. Korcsoportok szerinti bontásban elemezték a valamikori, illetve az egy éven belüli szoláriumozás gyakoriságát, majd az így kapott adatok alapján megbecsülték, mennyiben járul hozzá a szoláriumhasználat a nem melanoma típusú bőrdaganatok (NMSC, nonmelanoma skin cancer) és a melanoma kialakulásának kockázatához.

Az eredmények alapján a felnőttek 36, a felsőoktatásban tanulók 55, a serdülők 19 százaléka volt már életében szoláriumban, az egy éven belüli szoláriumozás összesített előfordulási gyakorisága a felnőtteknél 14, a főiskolásoknál, egyetemistáknál 43, a serdülőknél 18 százaléknak találták. A nők aránya minden korcsoportban meghaladta a férfiakét.

A felsőoktatási intézményekben tanuló fiatalokra vonatkozó adatok kizárólag az Egyesült Államokból származnak. A felnőttekre és a serdülőkre vonatkozó információkat együttesen, földrajzi terület szerinti rétegzésben vizsgálva kimutatták, hogy a szoláriumozás a vizsgálatokban szereplő 16 Észak- és Nyugat-Európai országban a leggyakoribb (42 százalék), míg az ausztrál kontinensen a legritkább jelenség (11 százalék). Az Egyesült Államok és Kanada csak kevéssel marad le Észak- és Nyugat-Európa mögött (35 százalék).

A fenti prevalenciabecslések alapján arra következtetnek, hogy a vizsgált három régióban a szolárium-használat mintegy 3–10 százalékban járul hozzá a basalioma, 7–22 százalékban a laphámrák és 3–9 százalékban a melanoma kialakulásának kockázatához. Ez a kutatók becslése szerint mintegy 419 ezer nem melanoma és közel 11 ezer melanoma típusú új bőrrákos esetet jelent évente a három földrajzi régióban együttesen. Viszonyításként, ugyanitt a dohányzásnak tulajdonítható új tüdőrákos esetek évenkénti száma hozzávetőlegesen 363 ezerre tehető (a tüdőrákra vonatkozó incidenciabecslések alapján, és feltételezve, hogy a dohányzás a tüdőrák eseteinek 90 százalékában játszik szerepet).

Figyelembe véve, hogy a jelenlegi ismereteink szerint úgy a melanoma, mint a nem melanoma típusú bőrdaganatok létrejöttének kockázata a fiatal korban (< 35 év) szoláriumba járók körében a legnagyobb, maguk a kutatók is ijesztőnek tartják azon megállapításukat, hogy minden ötödik serdülő és a felsőoktatásban tanulók csaknem fele megfordul szoláriumban. A szoláriumhasználók valószínűleg nincsenek is tudatában annak, mekkora kockázatnak teszik ki magukat – véli a Yale Egyetem Rákközpontjának egyik kutató munkatársa, aki a daganatprevenció előmozdításának elkötelezett híveként mint független szakértő értékeli a fenti kutatási eredményeket. Mivel a tüdőrák halálozási valószínűsége jóval nagyobb, mint a daganatos bőrelváltozásoké, az emberek hajlamosak kevésbé veszélyesnek ítélni a bőrrákot, tudomást sem véve arról, mekkora terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre a különféle bőrtumorok kezelése – teszi hozzá. Ahogy a közleményben a szerzők is rámutatnak, könnyen elképzelhető, hogy a következő évtizedekben – az aktívan szoláriumozó fiatalok idősödésével párhuzamosan – még tovább fog emelkedni a bőrrákok gyakorisága.

Ez az első olyan átfogó tanulmány, amelyben nemzetközi szinten igyekeztek felmérni a szoláriumbeli UV-expozíció előfordulási gyakoriságát. Emellett a tüdőrákkal való összehasonlítás révén a kutatók arra is próbáltak rávilágítani, hogy a dohányzáshoz hasonlóan az erőteljes bőrbarnítás is „önként választott” szokás, és így – elvben legalábbis – kiküszöbölhető kockázati tényező. Véleményük szerint a dohányzás visszafogását célzó népegészségügyi kampányokhoz hasonló megközelítéssel a szoláriumhasználat (és a túlzott napozás) ellen is eredményesen lehetne fellépni. A veszélyekkel kapcsolatos tájékozottság növelése és így a napbarnított bőr társadalmi megítélésének formálása mellett a reklámtilalmat, a szoláriumok üzemeltetőinek megadóztatását, sőt a veszélyeztetett korcsoportok szoláriumhasználatának jogszabályi korlátozását is a beavatkozás lehetséges eszközei közé sorolják.

A szolárium-használatot egyébként 2009 óta a legveszélyesebb karcinogének között tartja nyilván az Egészségügyi Világszervezet (WHO), és aktívan küzd a sokak szemében mindmáig divatosnak számító bőrbarnítás ellen. Az Egyesült Államokban az American Medical Association és az Amerikai Dermatológiai Társaság (American Academy of Dermatology) is élen jár e küzdelemben, és jelentős részük van abban, hogy mára az USA több mint 30 tagállamában törvény tiltja a kiskorúak szoláriumhasználatát, és az erre irányuló jogalkotás számos további államban folyamatban van.

Dr. B. D.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.