hirdetés

Az esernyő a rosszindulatú bőrdaganatok ellen is véd

Amerikai kutatók kimérték, hogy az esernyők majdnem olyan kitűnően szűrik meg a napfény UVA és UVB sugarait, mint a napernyők. Erős fényben lehetőleg nagy átmérőjű, fekete paraplét vegyünk magunkhoz.

hirdetés

Borús időben manapság nők és férfiak egyaránt beletesznek táskájukba, kabátzsebükbe egy összehajtható, apró esernyőt. Ha aztán hétágra süt a Nap, ezt általában nem veszik elő, pedig az atlantai Emory Egyetem orvoskutatóinak vizsgálata szerint szerencsés esetben akár az életüket menthetné meg a bőrfelületen kezdődő és hamar áttéteket képző melanóma megelőzésével.

Különösen a szoláriumok népszerűsödése óta lettek gyakoribbak a bőrön megjelenő rosszindulatú daganatok. Szerencsére a legtöbb ilyen daganat bazalióma – ez a legjobban gyógyítható forma, aránylag lassan növekszik, más szervekbe áttéteket ritkán ad. Elsősorban azokon jelenik meg, akik mindig sokat tartózkodtak napfényben, rendszeresen leégtek vagy sokszor, szenvedélyesen használták a szoláriumot.

A második leggyakoribb bőrrák a spinalióma. Az ultraibolya sugárzás ebben az esetben is jelentős kockázati tényező, de egyéb okok is vannak és hatásosan gyógyítható. A harmadik változat, a melanoma malignum viszont a bőrrák okozta halálozás 75%-áért felelős, és a napsugárzás jelenti a legnagyobb kockázatot: mind a nagy hullámhosszú (UVA), mind a közepes hullámhosszú (UVB) veszélyes, így a szolárium is kockázatnövelő faktor.

Josette R. McMichael és munkatársai azt vizsgálták, hogy az általánosan hordozott és szükség szerint használt esernyők milyen mértékben védenek a túlzott, bőrt károsító, esetleg rákkeltő napsütés ellen. Összegyűjtöttek 22, eső ellen hordozott, különböző készítésű és színű ernyőt. Valaha a hölgyek gyakran hordoztak napernyőt is: a kutatók is találtak egyetlen, utazásra készült napernyőt, melyet hasonlóképpen vizsgáltak.

Az ernyőket felhőtlen időben, szikrázó napsütésben, április délelőtt vizsgálták. Pontosan egy méter távolságban mérték, hogy az esernyők milyen mértékben csökkentik az UVA és az UVB sugárzás erősségét két szokásos ernyőtartási helyzetben. A legtöbb ernyő átmérője 81 és 99 cm között mozgott, de a vizsgálati gyűjteményben volt 61 cm és 127 cm méretű esernyő is.

A vizsgálat eredményei szerint az esernyők nemcsak a zápor, hanem a napsütés ellen is kiváló védelmet nyújtanak, mert a veszélyes sugárzásnak legalább a 77%-át kiszűrik. A mérések azt bizonyították, hogy a sötét szín ilyen szempontból előnyösebb: a fekete esernyők 90%-nál jobb fényszűrők.

A bőrgyógyász szakorvosok megjegyzik, hogy a hordozható napernyő határozottan megfelelt céljának, mert a napsugarak hatását 99%-nál is nagyobb mértékben gátolta. Ugyanakkor a dolgozat következtetése az, hogy a szokásos, mindennapi használatban lévő esernyők, különösen a fekete színűek, ugyancsak kiválóan alkalmasak erős napsütésben a bőrrák kockázati tényezőjeként figyelmet igénylő külső fényhatás kivédésére.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.