hirdetés

Szívügy-e még a multivitamin?

Prospektív vizsgálatban 37 ezernél több, eredetileg egészséges nő 16 évnél hosszabb ideig tartó megfigyeléséből az derült ki, hogy a multivitaminok szedése nem csökkenti a kardiovaszkuláris események gyakoriságát.

hirdetés

Az egészségünkhöz létfontosságúnak tartott vitaminok sora továbbra is növekszik. Ezzel párhuzamosan mind több kombinált készítmény kerül piacra, az ún. multivitaminok, amelyek a gyártók által legfontosabbnak vélt vitaminokat tartalmazzák egységnyi adagban.

Azt, hogy a multivitaminok hatásosak lennének, eddig általában nem bizonyították tudományosan, de az egyértelműen látszik, hogy hatalmas üzlet van bennük: amerikai adatok szerint 1994-ben a lakosság 40%-a szedett rendszeresen multivitamint, 2006-ban pedig már 54%, vagyis minden második ember ilyen készítmények fogyasztója volt.

A multivitaminok forgalmának gazdasági jelentőségét az is bizonyítja, hogy az USA területén évente 30 milliárd dollárt költenek ilyen tablettákra, kapszulákra és oldatokra. Az egészségtudomány számára igen fontos, hogy megfelelően kontrollált vizsgálatok tisztázzák: a legnagyobb halálozással járó betegségek előfordulása milyen módon és mértékben befolyásolható multivitaminokkal.

Susanne Rautiainen, a svéd Karolinska Intézet munkatársa vezette azt a munkacsoportot, amelyik prospektív módon tanulmányozta, hogy a multivitaminok szedése hogyan hat a kardiovaszkuláris betegségek előfordulására 40 évesnél idősebb svéd nők körében. A Women’s Health Study alvizsgálatában 39 173 nőt átlagosan 16,2 év óta követtek. Gondos egészségügyi ellenőrzés igazolta, hogy induláskor sem szív-ér rendszeri, sem daganatos betegségben nem szenvedtek.

A részletes életmódi fölmérések szerint különbözőképpen, de extremitások nélkül éltek, táplálkoztak. A résztvevőket két részre osztották: az egyik csoport tagjai rendszeresen szedtek multivitamint, a többiek viszont nem éltek ilyen szerekkel. A következőkben a vizsgálók figyelték, hogy a két csoportban milyen gyakorisággal fordultak elő jelentős kardiovaszkuláris események (infarktus, agyi katasztrófa, szívhalál).

A statisztikai elemzés a multivitaminnal kezeltek, illetve az azt nem szedők között nem mutatott értékelhető különbséget a jelentős kardiovaszkuláris események gyakoriságában (relatív hazárd: 1,01, 95%-os MT: 0,89–1,16). Külön-külön a szívinfarktus (1,04, 0,84–1,27) a szélütés (0,99, 0,83–1,18) és a kardiovaszkuláris halálozás adatai (1,10, 0,84–1,45) is hasonlóan alakultak. Nem szignifikáns, fordított összefüggést észleltek a kiindulási multivitamin-használat és a jelentős szív-ér rendszeri események között a legalább 70 évesek korcsoportjában, valamint azoknál, akik naponta 3 adagnál kevesebb gyümölcsöt és zöldséget ettek. Amikor a résztvevők multivitamin-használatára vonatkozóan a követés során frissített adatokat is figyelembe vették, kedvezőbben alakultak a multivitamint szedő csoport adatai, de szignifikáns különbségek továbbra sem mutatkoztak (jelentős kardiovaszkuláris események: 0,91, 0,82–1,02, szívinfarktus: 0,89, 0,74–1,06, stroke: 0,91, 0,78–1,06, kardiovaszkuláris halálozás: 0,91, 0,71–1,16).

A dolgozat összefoglalójában a szerzők azt írják, hogy a középkorú és idős nők multivitamin-fogyasztása nem befolyásolta a jelentős szív- és érrendszeri betegségek előfordulását. Nem ez volt a Women’s Health Study első olyan kohorszvizsgálata, amely cáfolta a multivitaminok kedvező hatását. Bő 3 évvel ezelőtt az iowai elemzés a multivitamint szedő nők szignifikánsan, 2,4%-kal nagyobb halálozási kockázatáról számolt be.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.