hirdetés

A multivitaminok nem védenek a szívbetegségek vagy a rák ellen

A betegségek megelőzésével foglalkozó amerikai hivatal közleménye szerint egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy a vitaminkombinációk szedésével megelőzhető lenne az infarktus vagy a rák. 

hirdetés

Sokféle vitamint tartalmazó készítmény gyártói állítják a médiában közzétett reklámjaikban, hogy a vitamint tartalmazó szerek, tálélékkiegészítők rendszeres fogyasztásával a legsúlyosabb kórképek: szív-és érrendszeri betegségek vagy a rosszindulatú daganatok megelőzhetőek.

Az Egyesült Államokban a Betegségmegelőző Szolgálat Hivatala az egyik vezető orvosi szakfolyóirat, az Annals of Internal Medicine február végén megjelent számában közzétette a multivitamin készítményekre vonatkozó vizsgálatának eredményeit.

A Virginia Moyer vezette munkacsoport multivitamin éterndkiegészítők adásával foglalkozó négy randomizált és megfelelően kontrollált vizsgálat eredményeit értékelte.  Noha ezek a vizsgálatok sokféle vitamin számos különböző dózisának hatásait ismertették, nem észleltek kedvező eredményt a szív-és érbetegségek okozta halálozásra vonatkozóan, sem egyéb, szedésüknek tulajdonítható kardiovaszkuláris előnyt. Egyetlen vizsgálat jelezte, a szívinfarktus gyakoriságának a mérési határon mozgó csökkenését.

A kutatók értékelték további 24, vitamonokra, ásványi anyagokra vagy páros táplálékkiegészítőkre vonatkozó cikkek adatait is. A szív-és érbetegségekre, a rosszindulatú daganatokra és az összhalálozásra vonatkozó, védő hatást az alkalmazott szerekkel kapcsolatban  nem figyeltek meg. Ugyanakkor a legtöbb hatóanyaggal kapcsolatos vizsgálati tervezésére és lefolytatására vonatkozó információk nem voltak megfelelőek, így ezek értékelésével kapcsolatban a Hivatal nem állíthat bizonyossággal sem hatást, sem hatástalanságot.

Dr. Gervasio Lamas, a Mount Sinai Orvosi Központ szakértője egyetértett a dolgozattal következtetéseivel. Hangsúlyozta, hogy a számos vitamin vizsgálata (A, C, D, vagy a szelenium) sem bizonyított kedvező hatást, sőt az A-vitamin káros hatásai valószínűsíthetők.  Ugyanakkor kiemelte, hogy a multivitaminok gyógyszertana igen komplex és az orvostudomány nehezen tanulmányozható területeihez tartozik. Egyetért azzal a tanáccsal, hogy a szabadon vásárolható multivitamin készítményeket és táplálékkiegészítőket nem célszerű fogyasztani. 

 

Forrás: Medscape 

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.