hirdetés

Kérdőjelek a D-vitamin pótlás körül

A D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítőknek nagyon pozitív élettani hatásokat tulajdonítanak, a bizonyítékok azonban hiányoznak.

hirdetés

A kalcium és foszfor csontjainkba való beépüléséhez D-vitamin kell. Legfontosabb forrása a napfény, bár néhány étel, mint például az olajos halak, a tojás és a tejpor szintén nagy mennyiségben tartalmazzák. Ezeken kívül étrend-kiegészítők formájában is kapható. A The Lancet Diabetes & Endocrinology-ban publikált új tanulmány rámutat az utóbbiak hasznát alátámasztó bizonyítékok hiányára.

A tanulmány készítői úgy vélik, a D-vitamin tartalmú étrend-kiegészítők gyors elterjedése azoknak a kutatási eredményeknek köszönhető, melyek szerint hiánya egészségromláshoz és korai halálhoz vezethet. A Medical News Today nemrég számolt be egy másik tanulmányról, amelynek az eredményei szerint az alacsony D-vitamin szint károsíthatja az agyat, míg más vizsgálatok szerint a hiánya növelheti az anémia kockázatát gyermekeknél.

Dr. Mark Bolland (University of Auckland, Új-Zéland) és kutatócsapata 40 olyan randomizált, (összesen több mint nyolcvanezer beteg adatait tartalmazó) kontrollcsoportos vizsgálatot elemzett, amelyben a D-vitamin étrend-kiegészítők élettani hatásait kutatták. A vizsgálatok egy részében kalciumot is adtak kiegészítésül. A D-vitamin étrend-kiegészítők az átlagos lakosság körében nem csökkentették 5%-nál nagyobb mértékben a mortalitást, valamint nem bizonyítható, hogy legalább 15%-kal csökkentik a szívroham, az agyvérzés, a rák vagy a csonttörés valószínűségét.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy csökkenteni kellene a D-vitamin bevitelét. Egyszerűen arról van szó, hogy ha valaki egészséges és aktív, és megfelelő időt tölt a szabad levegőn, akkor szervezete biztosan megfelelő mennyiségű D-vitamint termel és nincs szüksége étrend-kiegészítőkre.

A jelen kutatás nem az egyetlen, amely megkérdőjelezi a D-vitamin étrend-kiegészítők pozitív hatásait. A lyoni International Prevention Research Institute kutatói is erre a következtetésre jutottak  290 prospektív megfigyeléses tanulmány és 172 randomizált vizsgálat eredményeinek elemzésekor.

Az ismertetett vizsgálat szerzői, Boniol és munkatársai úgy gondolják, hogy számos,  az előző kutatások során feltételezett  összefüggésnél valójában nem áll fenn az ok-okozati viszony, így a D-vitamin étrend-kiegészítők pozitív egészségügyi hatásának bizonyítékai nem kielégítőek. 

Dr. H. P.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Hozzászólások (1 db)
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
#
A szerző figyelmébe javaslom a Hazai konszenzus a D-vitamin szerepéről a betegségek megelőzésében és kezelésében című cikket, amely az Orvosi Hetilapban jelent meg
2012-ben. Ami az étrend-kiegészítőket illeti, meghatározott egészségre vonatkozó állítások alkalmazhatók, amely európai szinten már szabályozva van. Erről a
BIZOTTSÁG 432/2012/EU rendeletében olvashat.

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.