hirdetés

A dohányosokban rákot okozhat az alacsony D-vitamin szint

A D-vitamin alacsony koncentrációja a dohányosokat hajlamosíthatja a dohányzással kapcsolatos rákokra – erről számoltak be március 15-én a Clinical Chemistry online kiadásában.

hirdetés

A vizsgálat azt mutatja, hogy a dohányosok egészsége már egy egyszerű D-vitamin vérvizsgálattal és vitaminkiegészítéssel javítható.

Csak az USA-ban a cigarettázás évente több halált okoz, mint a HIV, az illegális drogok, az autóbalesetek, az öngyilkosságok és a gyilkosságok együttesen. Ez az elsődleges oka a rákos halálozások legalább 30%-ának, és többféle rákot okozhat: a húgyhólyagban, a méhnyakban, a nyelőcsőben, a fejen és a nyakon, a vesében, a májban, a tüdőben, a hasnyálmirigyben, a gyomorban, és emellett mieloid leukémiához is vezethet. A hivatalos statisztikák szerint a dohányzásra fordított egészségügyi költségek és a munkaképesség csökkenés évente 193 milliárd dollárjába kerül a gazdaságnak.

A mostani vizsgálatban Shoaib Afzal, a koppenhágai Herlev Kórház munkatársa és kollégái megmérték a D-vitamin szintjét olyan vérmintákban, amelyeket 1981 és 1983 között gyűjtöttek be 10 000 dán személytől. Ezután 28 éven át követték a személyeket a dán rákregiszter alapján. Közülük összesen 1081-ben keletkezett dohányzással összefüggő rák. Ezekben a betegekben a D-vitamin medián koncentrációja csak 14,8 ng/ml volt, szemben a teljes vizsgált populáció 16,4 ng/ml-es medián értékével.

Ez az első olyan vizsgálat, amely kimutatta, hogy a dohányzással kapcsolatos rákok csoportja összefügg a D-vitamin alacsonyabb koncentrációjával. Ha összevetették az ilyen rákok előfordulását azokban, akikben a 25-hidroxi-D-vitamin vérkoncentrációja 5 ng/ml-nél kisebb, illetve legalább 20 ng/ml volt, a kockázati arány 1,75-nek adódott (95%-os megbízhatósági tartomány: 1,33–2,30). A dohányzással kapcsolatos rákok valószínűsége egyenként is szorosan összefüggött a D-vitamin szinttel, míg érdekes módon, a dohányzással nem kapcsolatos rákok esetében nem volt kimutatható ilyen kapcsolat.

Az adatok arra utalnak, hogy a dohányfüst kémiai anyagai befolyásolhatják a D-vitamin anyagcserét és funkciót, illetve hogy a D-vitamin módosíthatja a dohányfüst anyagainak rákkeltő hatását. Ha a későbbi vizsgálatok igazolják ezt, akkor ez összhangban lesz azoknak a korábbi vizsgálatoknak az eredményeivel, amelyek szerint a D-vitamin származékoknak tumorképződés-ellenes hatásuk van, illetve hogy a D-vitamin hiány érzékenyíti a szervezetet a dohányfüst karcinogén anyagaira.

Forrás: Science Daily

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.