hirdetés

A D3 vitamin felülmúlja a D2-t

Ha javítani kell egy beteg általános D vitamin státuszát, a D3 vitamin hatásosabb lehet, mint a D2 – ezt mutatták ki a kutatók.

hirdetés

Egy randomizált, kontrollált,kettős-vak vizsgálatban a szérum 25(OH)D szintje 8 hét alatt szignifikánsan magasabb lett azokban a betegekben, akik napi 50 µg D3 vitamint kaptak, mint akik ugyanennyi D2-t vagy placebót (89,2 nmol/l versus 67,8 nmol/l és 32,1 nmol/l, p<0,01). Erről számoltak be Jutta Dierkes, PhD, a norvégiai Bergeni Egyetem munkatársa és kollégái a Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism online számában. Emellett azt találták, hogy a D2 vitamin adása csökkentette a D3 vitamin szintjét.

„Fő eredményünk az, hogy a D3 vitamin hatásosabban növelte a 25(OH)D szintjét, mint a D2 vitamin’ – írták a szerzők. „A specifikus hidroxilált forma szintjét mérve ki tudtuk mutatni, hogy a fenti különbség mögött az rejlik, hogy a D2 vitamint kapó személyekben jelentősen csökkent a 25(OH)D3 szintje.”

Régi vita, hogy a D vitamin két formája bioekvivalens-e. Egyes vizsgálatok szerint a D2 vitamin – az ergokalciferol, amely főleg növényekben, s ezeken belül is elsősorban gombákban található – biológiailag kevésbé aktív, mint a D3 vitamin, más néven kolekalciferol, amely állatokban található, és az emberi bőr is ezt termeli.

Dierkes és kollégái szerint fontos tudni, hogy melyik forma hatásosabb, tekintve, hogy a D vitaminhiány igen széles kört érint. Ezért végezték el randomizált, kontrollált, párhuzamos csoportos vizsgálatukat, amelynek során 8 héten át 2000 NE D3, illetve D2 vitamint vagy placebót kaptak a betegek. A vizsgálatot télen végezték, nagy magasságban, ahol gyakorlatilag nincs UV-B sugárzás.

A vizsgálat kezdetén, a gyógyszeradagolás előtt a teljes 25(OH)D koncentráció 40,2 nmol/l volt, s a csoportok közt nem volt különbség. Ez azt jelezte, hogy az egészséges, fiatal kísérleti alanyok körében nagyon elterjedt volt a szuboptimális D vitamin státusz.

A 8. hét végére mindkét D vitamin csoportban szignifikánsan emelkedett a 25(OH)D szintje, míg a placebo csoportban csökkent. A szintek azonban mindhárom csoportban különböztek egymástól, s a legnagyobb emelkedést a D3 vitamint kapókban tapasztalták (p<0,01).

A vizsgálat kezdetén a D2 vitamin szintje a legtöbb személyben a mérhetőség határa alatt volt, s detektálható csak azokban lett, akik D2 vitamint kaptak.

A D3 vitamint kapókban a 25(OH)D3 szint szignifikánsan emelkedett a vizsgálat folyamán (41,5 nmol/l-ről 88 nmol/l-re 8 hét alatt, p<0,01), azonban a D2 vitamint kapókban a 25(OH)D3 szintje szignifikánsan csökkent (36,4 nmol/l-ről 16,6 nmol/l-re, p<0,01), s ugyanez történt a placebo csoportban is (39,4 nmol/l-ről 31,1 nmol/l-re,p<0,01).

A szerzők szerint legérdekesebb eredményük az volt, hogy a D2 vitamin csoportban igen nagy mértékben csökkent a D3 vitamin mennyisége. Más vizsgálatok is mutattak már ki hasonló eredményeket, de nem tárgyalták alaposan a jelenséget, s ezért ennek biológiai mechanizmusa még tisztázásra vár.

A szerzők arra a következtetésre jutottak, hogy az eredmények megkérdőjelezik a D2 vitamin adásának hasznát, s szerintük inkább a D3 vitamint kell vitaminpótlásra használni.

Forrás: Medpage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.