hirdetés

Gyermekkori D-vitamin szedéssel a csontritkulás ellen

A csontritkulás kialakulásának oka a gyermekkori elégtelen kalcium bevitel. A táplálék kalciumtartalmának szervezetbe épülését a D vitamin és a mozgás segíti elő.  

hirdetés

Magyarországon csaknem egymillió ember szenved időskori csontritkulásban. Dr. Szabó András, a II. sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója arra hívja fel a figyelmet, hogy ennek gyökere a gyermekkori megfelelő táplálkozás, kalcium, D-vitamin és napfény ellátottság. A csontozat erősségét alapvetően a genetikai hajlam határozza meg, de mint minden más betegség kialakulását, ezt is befolyásolják a környezeti hatások, a táplálkozás, vagy valamilyen tartós betegség. Ha a kalcium bevitel alacsony gyermekkorban, tehát még a növekedési fázisban, akkor a csont nem képes a maximális tömegét elérni.  A csontállomány 25 éves korra fejlődik ki, tömege ezt követően már csak csökken és nem mindegy, hogy 45 vagy 65 éves korban éri el a töréshatárt. Különösen a nőknél fontos, hogy honnan indul el a csökkenés a menopauza után.

Dr. Szabó András szerint fontos tudni, hogy ha alacsony a gyerek D-vitamin szintje, hiába fogyaszt megfelelő mennyiségű kalciumban gazdag ételt (sok tejterméket), a feszívódás korlátozott, így a csontok nem épülhetnek megfelelően. hogy a D-vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetben. Mivel a magyar gyerekek kétharmada D-vitamin hiányos, hazánkban kötelező a csecsemőknek 1 éves korig cseppekben D-vitamint adni. A D-vitamin a napfény hatására termelődik a szervezetben, önmagában a táplálkozás nem fedezi a szervezet D-vitamin szükségletét, ezért a téli, kora tavaszi hónapokban célszerű a D-vitamin 1 éves kor utáni pótlása is: gyermekkorban 400-500 egységet (NE), felnőttnél az ajánlott adag 1000-2000 NE egység az ajánlott, orvosi ellenőrzés nélkül szedhető napi adag.

A  kalcium szükséglet nagy részét viszont megfelelő étkezéssel (elsősorban tejtermékek fogyasztásával) lehet fedezni. Sőt, az így bevitt kalcium felszívódása sokkal jobb, mint ha valaki tablettát szed, hiszen a tabletta kalcium tartalma a bélben a táplálék foszfát tartalmához kapcsolódhat és azzal együtt ki is ürül. Az egészséges emberek nagy része, ha megfelelően választékosan táplálkozik, elegendő tejterméket fogyaszt, és D-vitaminnal jól el van látva, biztosítani tudja a megfelelő kalcium szintet szervezetében.

Fontos tudni, hogy a kalcium annál jobban épül be a csontba, minél nagyobb a csont fizikai terhelése. Vagyis aki sokat mozog, sportol, annak sűrűbb, erősebb lesz a csontállománya. Az elhízott gyerekeknek épp ezért duplán veszélyeztetettek: D-vitamin szintjük biztosan alacsony, és a mozgáshiány is akadályozza a kalcium csontba való beépülését.

A szülők figyeljenek oda, hogy ha a gyerek nem szereti a tejet, tejtermékeket, más módon adjanak neki kalciumot. Ha állandóan megfázik a gyerek, vagy túl sokat törik a csontja ajánlott orvossal megnézetni a D-vitamin szintjét. A csonja sem azért fáj, mert növésben van, hanem mert D-vitamin hiányos! a D-vitamin pótlással a csontfájdalom is megszűnik.

 

Forrás: semmelweis.hu/mediasarok

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.