hirdetés

A multivitaminok védhetik a férfiakat a rák ellen

A multivitaminokat rendszeresen szedő középkorú és idős férfiak körében 8 százalékkal kevesebb rosszindulatú daganat fordul elő, mint a multivitaminokat nem szedő, hasonló korú férfiak csoportjában.

hirdetés

E megállapítást a Harvard kutatói hozták nyilvánosságra a JAMA című lapban.

A szerzők 15 ezer férfi orvos bevonásával véletlen besorolásos vizsgálatot végeztek, melyből az derült ki, hogy a hosszú időn át multivitaminokat szedő férfiak körében mérsékelten, mégis statisztikailag szignifikáns mértékben csökkent a rákbetegség incidenciája a 10 éves követési periódus alatt.

Megfigyeléseik hátterében az alábbiakat tartják fontosnak hangsúlyozni: „A multivitaminok a legszélesebb körben használt táplálékkiegészítők, melyeket az amerikai felnőttek legalább egyharmada szed rendszeresen. A napi multivitaminszedésnek hagyományosan a táplálkozási hiányállapotok kivédésében van jelentősége. Az esszenciális vitaminoknak és ásványi anyagoknak a multivitaminokban megtalálható kombinációja egészségesebb táplálkozási mintázatot tükröz, mint a gyümölcs- és zöldségfogyasztás, melynek mennyisége fordítottan arányos a rákkockázattal – legalábbis egyes epidemiológiai vizsgálatok szerint.

A hosszú idejű multivitaminszedés és a rákbetegség közötti összefüggést elemző obszervációs vizsgálatok nem hoztak egybehangzó eredményeket. Az eddig elvégzett széles körű randomizált vizsgálatok egy vagy csak néhány vitamin nagy dózisának hatását tanulmányozták, és általában nem sikerült ilyen irányú hatásukat igazolni. Annak ellenére, hogy nem rendelkezünk egyértelmű vizsgálati adatokkal arra nézve, hogy a multivitaminok szedése előnyös lenne az idült betegségek − köztük a rosszindulatú daganatok − megelőzése céljából, sokan éppen ezzel a célzattal használják e termékeket.”

A közlemény szerzői kiemelik, hogy az utóbbi néhány évben vizsgálatok tucatjai foglalkoztak a multivitaminok potenciális kedvező hatásaival, melyek vegyes eredményeket hoztak. Az Archives of Internal Medicine című lap például 2009. február 9-én arról számolt be, hogy a postmenopausalis nők csoportjában nem igazolható különbség bizonyos gyakori tumortípusok és a kardiovaszkuláris kórképek előfordulásában és a korai halálozás kockázatában attól függően, hogy az adott személy szedett-e rendszeresen multivitamint vagy sem.

A Journal of the National Cancer Institute 2007-ben hozta nyilvánosságra azt a beszámolót, mely szerint a túl nagy mennyiségű multivitamint és egyéb táplálékkiegészítőt szedő férfiak csoportjában nagyobb az előrehaladott és a fatális prosztatarák kialakulásának esélye.

A University of Minnesota kutatói 2006-ban a Journal of the American Dietetic Association című lapban számoltak be arról, hogy a napi rendszerességgel multivitamint szedő tinédzserek általában egészségesebb étrendet és életmódot követnek, mint multivitamint nem szedő társaik. E tendencia megnehezíti annak megítélését, hogy a kedvező hatásokból mennyi tulajdonítható ténylegesen a multivitaminoknak a fiatalok esetében.

A Physician’s Health Study II (PHS II) az egyetlen olyan széles körű, véletlen besorolásos, kettős vak, placebokontrollos vizsgálat, melyben a gyakori multivitaminszedésnek a krónikus betegségek prevenciójában játszott szerepét tanulmányozták. A vizsgálatba 14641 férfi orvost vontak be az Egyesült Államokban, akik a vizsgálatba való belépéskor 50 évesek vagy annál idősebbek voltak. A véletlen besorolás időpontjában 1312 résztvevő kórelőzményében volt ismert rosszindulatú daganat előfordulása. A multivitaminnal kapcsolatos vizsgálat 1997-ben kezdődött, a kezelés és a nyomon követés 2011. június 1-jéig folytatódott.

A résztvevők véletlen besorolás alapján az alábbi két csoport egyikébe kerültek:

- Multivitamin-csoport: napi multivitamin-adagolásban részesülő személyek

- Placebocsoport: placebotablettát kaptak, mely kinézetre és ízre megegyezett a multivitamin-tablettákkal

Elsődleges végpontnak választották a rosszindulatú daganatok összegzett előfordulását (kivéve a nem melanoma jellegű bőrrákokat). Másodlagos végpont volt a prosztata- és colorectalis rák, illetve más, lokalizáció-specifikus rosszindulatú tumorok előfordulása. A résztvevőket átlagosan 11,2 éven át követték nyomon. A multivitamin-csoportban 2669 rosszindulatú daganatra derült fény, köztük 1373 prosztatarákra és 210 vastagbél-végbélrákra; 859 haláleset (5,9 százalék) következett be rákbetegség miatt. A multivitamin-csoportban 8 százalékkal kisebbnek adódott a rákbetegség előfordulása, mint a placebocsoportban, és 8 százalékkal kisebb volt az epithelialis rákok kockázata is. Az összes rosszindulatú daganat körülbelül fele prosztatarák volt, melyek többségére korai stádiumban derült fény. Hosszú távon a multivitaminszedés nem befolyásolta a prosztatarák előfordulásának esélyét, és nem volt hatása a rákbetegség okozta halálozásra sem.

A teljes rákkockázatban tapasztalt különbség részben az átlagosnál szorosabb PSA-monitorozásra lehet visszavezethető. „A PHS II vizsgálatban igazolódott rosszindulatú daganatok közel fele prosztatarák volt, többnyire korai klinikai és szövettani stádiumú eset, melyek túlélése hosszabb volt. Az összes rosszindulatú tumor és a prosztatarák különbségének szignifikáns csökkenése azt jelzi, hogy a napi multivitaminszedésnek a klinikailag relevánsabb rákdiagnózisokra van nagyobb hatása” – magyarázzák a szerzők. Hangsúlyozzák azt is, hogy pontosan melyik vitamin(ok) vagy ásványi anyag(ok) lehet(nek) felelős(ek) a rákbetegség megelőzéséért. „Az összegzett rákkockázat PHS II vizsgálatban tapasztalt csökkenése azt jelzi, hogy a vizsgálatban alkalmazott multivitaminban lévő vitaminok és ásványi anyagok kisebb adagja eredményesebb lehet a rosszindulatú daganatok prevenciójában, mint a korábban tanulmányozott nagy dózisú vitaminok és ásványi anyagok… A táplálkozásra fókuszált rákprevenciós programok (például célzott gyümölcs- és zöldségbevitel) továbbra is ígéretes lehetőségként kínálkoznak, de hatásuk nem tekinthető bizonyítottnak, mivel az epidemiológiai adatok nem egybehangzóak, és hiányoznak a definitív vizsgálati adatok is” – zárják eredményeik ismertetését a szerzők.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.