hirdetés

Jódhiányos terhességből kevésbé intelligens gyermek születik

A terhesség alatt fennálló jódhiány károsan befolyásolhatja a magzat mentális fejlődését – adta közre a közelmúltban a The Lancet című lap.

hirdetés

A jód főként tejtermékek és tengeri állatok fogyasztásával jut be a szervezetbe, és jelenléte alapvetően szükséges a pajzsmirigy normális hormontermeléséhez – ami köztudottan direkt befolyást gyakorol a magzati agyfejlődésre.

Régóta tudjuk, hogy a jódnak köze van a központi idegrendszer fejlődéséhez, de eddig csak kevés figyelem fordult afelé, hogy a terhesség alatt fennálló az enyhe vagy közepes mértékű jódhiány miként befolyásolja a magzat mentális fejlődését.

A surrey-i és bristoli egyetem közös kutatócsoportja a Bristolban végzett Avon Longitudinal study of parents and Children (ALSPAC) – vagy ahogyan gyakorta emlegetik, a „Children’s of the 90s” (A 90-es évek gyermekei) – vizsgálat adatait elemezték. Az ALSPAC egy hosszú távú egészségkutatási projekt, melyben több mint 14 ezer anya vett részt a terhessége alatt 1991-ben és 1992-ben. A megszületett gyermekek egészségi állapotát azóta is szorosan nyomon követik.

A tanulmány szerzői az első trimeszterben 1040 várandóstól gyűjtöttek vizeletmintát, hogy abból kiszámítsák a jódkoncentrációt. Az Egészségügyi Világszervezetnek (WHO) a terhesség alatti jódszükségletre vonatkozó irányelveit áttekintve azoknál a nőknél diagnosztizáltak jódhiányt, akiknél a jód-kreatinin arány nem érte el a 150 milligramm/gramm értéket, míg ennél nagyobb érték esetén megfelelő jódellátottságot véleményeztek.

Ily módon a várandósok több mint kétharmada (67 százalék) minősült jódhiányosnak. A gyermekek mentális fejlődését a 8 éves korban elvégzett IQ-tesztekkel, valamint a 9 éves korban elvégzett olvasáspróbával mérték fel.

Az olyan külső befolyásoló tényezők kizárását követően, mint amilyen például a szülők iskolázottsága és a szoptatás, a kutatók azt találták, hogy a jódhiányos terhességből világra jött gyermekek között nagyobb volt azok aránya, akik rosszabbul teljesítettek a verbális IQ-teszteken és az olvasáspróbákon. Mennyiségi összefüggést is kimutattak: minél alacsonyabb volt az anya terhesség alatti jódszintje, annál kisebb volt az IQ- és olvasásteszteken elért pontszám.

Dr. Saraha Bath dietetikus, az egyik társszerző így fogalmaz: „A várandósoknak és a gyermeket tervező nőknek gondoskodniuk kell a megfelelő jódbevitelről. Erre alkalmas a tej, a tejtermékek és a halak. Azoknak, akik nem kedvelik ezeket az ételeket, alternatív jódforrás után kell nézniük.”

A most nyilvánosságra hozott vizsgálatban figyelembe vették az ómega-3-zsírsavak bevitelének mértékét is, mely ugyancsak hatással lehet a mentális fejlődésre.

Alex Stagnaro-Green, a George Washington Egyetem szakembere így kommentálta a megállapításokat: „Ideje, hogy a közegészségügyi hatóságok is lépjenek a kérdésben. Egyelőre nincs egyértelmű stratégia a közepes fokú jódhiány dokumentálására, ugyanakkor meggyőző bizonyítékaink vannak arra nézve, hogy az elégtelen jódellátottság károsan befolyásolja a gyermek fejlődését. Addig is, amíg megtalálják a jódpótlás legmegfelelőbb módját, a várandós és szoptató anyáknak kizárólag olyan terhességi multivitamin-készítményeket szabad választaniuk, melyek jódot is tartalmaznak.”

Hasonló vizsgálatot publikáltak a közelmúltban a Journal of Endocrinology & Metabolism (JCEM) című lapban, mely szerint már az enyhe jódhiány is károsan befolyásolhatja a magzat idegrendszerének fejlődését. Ezt jelezte, hogy a jódhiányos terhességből született gyermekek 9 éves korukban rosszabbul teljesítenek a nyelvi teszteken.

A terhességi jódhiány kérdésével foglalkozik a Nőgyógyászati és Szülészeti Továbbképző Szemle júniusi számának egyik cikke is. A cikkhez prof. dr. Péter Ferenc írt kommentárt.

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.