Befolyásolja-e a táplálkozás a sclerosis multiplex kialakulását?
Bár a sclerosis multiplex kialakulása nem előzhető meg és nem késleltethető a táplálkozással, de a D-vitamin hiány bizonyítottan káros hatású.
- A jóga javítja az SM-betegek állapotát
- Fiatalkori elhízás is állhat a sclerosis multiplex hátterében
- Egy baktériumtoxin sclerosis multiplexet okozhat
- Bizonyos hormonok sclerosis multiplexre hajlamosíthatnak
- A D-vitamin mint a sclerosis multiplex aktivitásának és progressziójának korai prediktora
- Az Európai Unió jóváhagyta a peginterferon alkalmazását sclerosis multiplexben
- Jelentős áttörés a sclerosis multiplex terápiájában
Az első kiterjedt, prospektív vizsgálat szerint a jó minőségű, „egészséges” táplálkozás nem csökkenti a sclerosis multiplex (SM) kialakulásának kockázatát, bár a vizsgálat csak a felnőtt korosztály táplálkozására terjedt ki, holott a serdülőkori diéta szerepe fontosabb lehet, mondta Dr. Dalia Rotstein (Brinham and Women’s Hospital, Boston, Massachusetts) a Joint Americas and European Committees for Treatment and Research in multiple sclerosis (ACTRIMS/ECTRIMS) találkozóján 2014. szeptember 11.-én Bostonban. „Bár kétségtelen, hogy az egészséges táplálkozás általánosságban segít csökkenteni a betegségeket – különösen a kardiovaszkuláris betegségeket – és hosszú távon talán a sclerosis multiplexben is hasznos lehet, mert csökkenhet a komorbiditások kockázata”.
A találkozó másik - alacsony esetszámot elemző- előadása szerint a telített zsírokban igen szegény növényi táplálkozás nincs hatással a sclerosis multiplexre: nem volt különbség az aktív léziók, a visszaesések számában, és a Extended Disability Status Scale szerinti arányokban sem de csökkentette a betegek fáradtság-érzését, testtömeg-indexét, összkoleszterin-szintjét és javult a mentálhigiénés állapotuk is. A szerző, Dr. Vijayshree Yadav szerint „a telített zsírokban igen szegény táplálkozás kedvezően befolyásolja az élete minden területét, és vaszkuláris előnyökkel jár a sclerosis multiplexben szenvedők számára is. Mint ahogy más vizsgálatok is megerősítették, a kísérőbetegségek rontják a helyzetet sclerosis multiplexben is”.
Dr. Rotstein és mtsai a Nurses’ Health Study 1-ben és 2.-ben (NHS-ben) résztvevő 185 000 nőt követve 4 évenként diétás felmérést is végeztek. A második NHS-ban 480 sclerosis multiplex kialakulását bizonyították. Nehéz standardizálni a táplálkozási szokásokat, a kutatók ezért az „egészséges diéta” különféle indikátorait használták: az „alternatív egészséges táplálkozási indexet”, az „alternatív Mediterrán diétás indexet”, valamint a DASH-t (Dietary Approaches to Stop Hypertension). További két különálló táplálkozási formát is figyelembe vettek: a „nyugati típusú” (Western) diétát, mely sok vörös húst, cukrot és finomított gabonát tartalmaz, valamint a Prudens diétát, mely zöldségekben, gyümölcsökben, hüvelyesekben, halban, szárnyasokban és teljes magvakban gazdag táplálkozást jelent.
A Cox proporcionális kockázati analízist használva figyelembe vették az életkort, azt, hogy vizsgált személy milyen szélességi fokon élt 15 éves korában, mennyi volt a testtömeg-indexe 18 éves korában, mennyi energiát fogyasztott naponta, és fogyasztott-e D-vitamint. Az eredmények szerint egyik magas minőségű táplálkozás sem csökkentette az SM kialakulásának kockázatát Bár a serdülőkori obesitas és az SM megbetegedés kockázata között szoros összefüggés van, a felnőttkori obesitas és az SM fokozott kockázata között nem lehet kimutatni egyértelmű összefüggést. „Úgy látszik, hogy a serdülőkor egy kritikus időtartam („critical window”), de vizsgálataink nem válaszolják meg ezt a kérdést. Az SM megelőzésére jelenleg speciális diéta nincs, de a D-vitamin hiány és az SM között kétségtelen összefüggés van, ezért betegeimet D-vitamin pótlásra bíztatom”- mondta Rotstein.
Írásunk az alábbi közlemények alapján készült: