hirdetés

Jelentős áttörés a sclerosis multiplex terápiájában

Egy fázis 1 klinikai vizsgálatban, amelyben normalizálták a sclerosis multiplexes (SM) betegek immunrendszerét, kimutatták, hogy a terápia biztonságos, és drámai mértékben, 50–75%-kal csökkentette a betegek immunrendszerének reaktivitását a mielinre.

hirdetés

Az SM-ben az immunrendszer megtámadja és tönkreteszi a mielint, az idegrostok burkát. Emiatt az elektromos impulzusok terjedése károsodik, és ez akár végtagbénuláshoz és vaksághoz is vezethet.

„A kezelés leállítja a már aktiválódott autoimmun válaszokat, és megakadályozza az új autoimmun sejtek aktiválódását. Eljárásunk épen hagyja a normális immunrendszer működését. Ez a Szent Grál” – mondta Stephen Miller, a Northwestern Egyetem mikrobiológus-immunológus professzora, a közlemény egyik szenior szerzője, amely a Science Translational Medicine-ben jelent meg.

A humán vizsgálatot, amelyben a svájci Zürichi Kórház és a német Hamburg-Eppendorfi Egészségügyi Központ kutatói is részt vettek, több mint 30 éves preklinikai vizsgálat előzte meg Miller professzor labortóriumában.

A mostani vizsgálat során az SM betegek saját, speciálisan kezelt fehérvérsejtjeit használták fel arra, hogy mielin antigének milliárdjait csempésszék be a szervezetükbe, s így elérjék, hogy ezeket az antigéneket az immunrendszer ártalmatlannak tartsa, s tolerancia alakuljon ki velük szemben.

Az SM jelenlegi kezelési módszerei az immunrendszer egészét szupprimálják, s emiatt érzékenyebbé teszik a betegeket a szokványos fertőzésekkel szemben és rák is nagyobb arányban alakul ki bennük.

A vizsgálatban 9 beteg vett részt Hamburgban, s ez túl kevés ahhoz, hogy statisztikailag igazolják, hogy a kezelés megelőzi az SM progresszióját; azt azonban kimutatták, hogy minél nagyobb adag fehérvérsejtet kaptak a betegek, annál inkább csökkent a mielinre adott reakció.

A vizsgálat elsődleges célja a terápia biztonságosságának és tolerálhatóságának igazolása volt. Kimutatták, hogy 3 milliárd mielin antigénes fehérvérsejt intravénás injekciója semmilyen nemkívánatos hatást nem okozott. S ami még fontosabb, a beavatkozás nem reaktiválta a betegséget, és nem befolyásolta normális immunitásukat a patogénekkel szemben.

A vizsgálat részeként a kutatók tesztelték a betegek tetanusszal szembeni immunitását, mivel mindegyik résztvevő kapott már életében tetanusz oltást. Egy hónappal a kezelés után  betegek tetanusszal szembeni immunválasza erős maradt, igazolva, hogy a kezelés csak a mielinre volt specifikus.

A vizsgálat során fehérvérsejteket vonták ki a betegekből, speciálisan kezelték őket és – egy olyan módszerrel, amelyet a hamburgi szenior szerzők dolgoztak ki – mielin antigéneket kapcsoltak hozzájuk. E halott, titokban mielin antigéneket hordozó sejtek milliárdjait intavénásan beadták a betegeknek. A sejtek a lépbe jutottak, amely megszabadítja a szervezetet a halott vérsejtektől. Eközben az immunsejtek ártalmatlannak ismerték fel e sejteket és gyorsan kialakult velük szemben az immuntolerancia. Ezt immunoassay-vel bizonyították be.

A kezelés hatásos lehet sok más autoimmun és allergiás betegségben is, egyszerűen úgy, hogy más antigéneket kapcsolnak a fehérvérsejtekhez. Korábbi preklinikai vizsgálataiban Miller professzor kimutatta, hogy a kezelés hatásos az 1. típusú diabéteszben, az asztmában és a mogyoró allergiában.

Miller professzor nemrég publikált, egereken végzett kutatásaiban a fehérvérsejtek helyett nanorészecskéket hsznált a mielin antigének szállítására, és kimutatta, hogy ezekkel éppen olyan hatás érhető el, mint a fehérvérsejtekkel. Ez jelentős felfedezés, mivel a fehérvérsejtek alkalmazása költséges és sok laboratóriumi munkát igényel. Ez a módszer azonban még csak preklinikai stádiumban van.

 

Forrás: Northwestern University

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.