hirdetés

A ciklofoszfamid hatása progresszív sclerosis multiplexben

A szekunder progresszív sclerosis multiplexes betegek közül azokban, akik ki tudtak tartani a ciklofoszfamid terápia mellett, kisebb volt betegség további romlásának kockázata, de kétszer annyian szakították félbe a kezelést, mint a metilprednizolont kapók – számoltak be róla a kutatók.

hirdetés

A 72 beteg közül, akik a vizsgálat ciklofoszfamid ágán voltak, 33-an nem fejezték be a 2 éves vizsgálatot, abbahagyták a ciklofoszfamid alkalmazását, közülük 20-an nemkívánatos hatások miatt – közölte dr. Bruno Brochet, a franciaországi Bordeaux Segalen Egyetem neurológiájának vezetője.

Bár az állapotromlás kockázata az Expanded Disability Status skála pontszáma szerint 58%-kal csökkent a ciklofoszfamid mellett, a statisztikai elemzés nem jutott szignifikáns eredményre, azaz a ciklofoszfamid nem bizonyult jobbnak a metilprednizolonnnál, amely Franciaországban a kezelés standard eszköze – mondta el dr. Brochet előadásában a Sclerosis Multiplex Kezelésének és Kutatásának Európai Bizottsága (ECTRIMS) éves ülésén.

Ami az elsődleges végpontot illeti, az Expanded Disability Status pontszám szerint a ciklofoszfamiddal kezelt betegek 18,1%-nak romlott határozottan az állapota, míg a metilprednizolon terápia esetében 31,8% volt ez az arány (p=0,06).

Dr. Brochet bemutatta, hogy a ciklofoszfamid kezelés 58%-kal csökkentette a betegség romlásának kockázatát (95% CI: 0,19–0,92), azonban a kezelés idő előtti befejezésének esélyhányadosa 2,56 (95% CI: 1,13–5,79) volt.

A másodlagos végpontokat illetően (időzített járástávolság, Multiple Sclerosis Functional Composite) nem volt szignifikáns különbség a két csoport között.

A ciklofoszfamid kezelésben részesülők 76,6%-a relapszusmentes volt 2 év múlva is, míg a metilprednizolon esetében csak 56,1% volt ez az arány, azonban a különbség itt sem érte el a statisztikai szignifikancia szintjét (p=0,07).

„Nem hiszem, hogy ezek az eredmények a ciklofoszfamid alkalmazása mellett szólnak…A terápiát megszakítók nagy aránya azt jelzi, hogy ez a kezelés csak gondosan megválogatott betegekben hasznos” – mondta dr. Vesna Brinar, a Zágrábi Egyetem neurológus professzora, az ECTRIMS ülés moderátora.

Dr. Brochet és kollégái a vizsgálatba szekunder progresszív sclerosis multiplexes betegeket vontak be, akik közül véletlenszerűen 72-t a ciklofoszfamid, 66-ot pedig a metilprednizolon ágba soroltak. Kérdésekre válaszolva dr. Brochet azt mondta, hogy azért nem alkottak placebo csoportot, mert Franciaországban a betegség standard kezelése a metilprednizolon, amelyet széles körben alkalmaznak.

Elmondta, hogy e betegségben igen korlátozottak a terápiás lehetőségek. Beszámolt arról, hogy az ún. PROGRESS vizsgálatban a kutatók azért alkalmaztak ciklofoszfamidot, mert ez a szer gyulladáscsökkentő hatású, s a szekunder progresszív sclerosis multiplexben szerepet tulajdonítanak a gyulladásnak.

A mostani vizsgálatban 27 francia intézmény betegei vettek részt, akik véletlenszerűen ciklofoszfamid vagy metilprednizolon kezelésben részesültek; a páciensek 1 éven át havonta, s a 2. évben kéthavonta kaptak egy intravénás injekciót. Olyan betegeket válogattak be a vizsgálatba, akiknek betegsége fokozatosan romlott legalább az utolsó 6 hónapban, de 4 évnél nem régebben. A romlásnak az utolsó 12 hónapban legalább 0,5 pontnak kellett lennie az Expanded Disability Status skála szerint.

A betegek átlagos életkora 48 év volt; mintegy 65%-uk nő volt; betegségük átlagosan kb. 12 éve állt fenn. Az Expanded Disability Status skálán az átlagos pontszámuk 5 volt (a vizsgálatba kerülés feltétele az volt, hogy pontszámuk 4,5 és 6 között legyen).

Ciklofoszfamid esetén átlagosan 8,6 nemkívánatos esemény fordult elő a betegekben, míg metilprednizolon esetén 6,2. Dr. Brochet elmondta, hogy a 72 ciklofoszfamiddal kezelt beteg közül 70-ben lépett fel legalább egy nemkívánatos esemény, és a metilprednizolon terápia során 66 betegből 61-ben.

Forrás: MedPage Today

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.