hirdetés

Gyulladásos kortikális demielinizáció korai sclerosis multiplexben

New England Journal of Medicine 2011. december 8-ai számában publikált vizsgálat eredményei szerint már a sclerosis multiplex (SM) korai szakaszában is gyakran kimutathatók demielinizációs elváltozások az agykéregben.

hirdetés

Az USA-beli Mayo Klinika és Clevelandi Klinika neurológusai és patológusai göttingeni és bécsi kutatók részvételével más betegség gyanúja miatt vett biopsziás mintákat vizsgáltak, s a kortikális léziókat gyakoriaknak, gyulladásos jellegűeknek és a meningeális gyulladással szoros kapcsolatban lévőknek találták. A vizsgálat egyik vezetője, Claudia F. Lucchinetti szerint az igen korai kortikális léziók esetenként akár a kórfolyamat kiindulópontjai is lehetnek. „Az általunk megfigyelt kortikális léziók ugyanolyanok voltak, mint amilyenekről MS-betegek boncolása alapján sokan mások beszámoltak, azzal a különbséggel, hogy mi kifejezetten gyulladásos elváltozásokat láttunk” – nyilatkozta a másik vezető szerző, a clevelandi Richard M. Ransohoff. Szerinte ez „arra utal, hogy ugyanaz az alapvető gyulladásos alapfolyamat áll az SM okozta fehér- és szürkeállományi elváltozások mögött.

Az SM kutatói eddig nagyrészt a fehérállományra összpontosították figyelmüket. Mind a képalkotó, mind a kórszövettani vizsgálatok azt mutatták, hogy kortikális károsodások csak később alakulnak ki, párhuzamosan a kognitív diszfunkció kifejlődésével, s hogy ezek a demielinizációt vagy a másodlagos neurodegenerációt tükrözik. A több évtizedes betegségtartam után felboncolt SM-betegek kortikális lézióit a neuropatológusok egyértelműen demielinizációs, de nem gyulladásos elváltozásokként írták le. Ugyanakkor speciális MRI-technikával már korábban megállapították, hogy a betegség korai szakaszában is kialakulhatnak rendellenességek az agykéregben. (A hagyományos MRI nem alkalmas a kortikális léziók kimutatására.)

Dr. Lucchinettinek és csoportjának a Mayo Klinikán, a National Multiple Sclerosis Society által finanszírozott MS Lesion Project keretében nagyszámú, igen korai stádiumú SM-ben szenvedő beteg biopsziás mintáinak tanulmányozására nyílt lehetősége. A biopsziákat fehérállományi léziókból vették sztereotaktikus módszerrel, agydaganat gyanúja miatt, amit a Mayo Klinikán elvégzett kórszövettani vizsgálat nem erősített meg. Az 563-ból 138 esetben a cortex is vizsgálható volt, mert a biopsziás tűhöz véletlenül kortikális szövet is tapadt. Figyelemreméltó, hogy a betegek mindössze napokkal vagy hetekkel az első tünetek megjelenése után jelentkeztek vizsgálatra.

A krónikus, kifejlődött SM-ben leírt kortikális plakkok mindhárom típusát – intrakortikális lézió, szubpiális lézió és leukokortikális plakk – megfigyelték már ebben a korai stádiumban is. A kortikális demielinizáció 53 beteg szövetmintáiban volt megfigyelhető és 85 betegnél hiányzott. Abban a csoportban, amelyben kortikális demielinizációt találtak, a hosszú távon követett 33 beteg közül 25-nél erősítették meg az SM diagnózisát. A kortikális demielinizáció nélküli betegek csoportjában 46 követett beteg közül 33-nál vált egyértelművé az SM diagnózisa. CD3+ T-sejtes beszűrődéseket mutattak ki 71 lézió közül 58-ban (82%), és makrofágokkal kapcsolatos demielinizációt találtak 78 lézió közül 32-ben (41%). Azokban az esetekben, amelyekben a vizsgálathoz elegendő meningeális szövet állt rendelkezésre, a szubarachnoideális teret körülvevő agyhártyák gyulladása igen szoros topográfiai összefüggést mutatott a kortikális demielinizációval.

Az SM patogenezisére vonatkozó hagyományos elképzelés szerint a legelső léziók a fehérállományban alakulnak ki, s ezeket később követi a (degeneratív, nem gyulladásos) kortikális károsodás. A mostani megfigyelések egészen mást mutatnak, legalábbis az esetek egy részében. Az agyhártyákkal való topográfiai kapcsolat arra utal, hogy a gyulladás az agyhártyák által körülvett szubarachnoideális térből indulhat ki, s ez bármelyik szomszédos szövetben elindíthatja a demielinizációt – az agykéregben éppúgy, mint a gerincvelő fehérállományában –, majd a folyamat a környező szövetekben egyre mélyebbre terjed. Így megtörténhet, hogy a kortikális léziók kialakulása nem követi, hanem megelőzi a fehérállományi léziókét. Talán az agyhártyák körüli eseményekben keresendő a betegség kialakulásának kulcsa.

Az új kezelési lehetőségek szempontjából is döntő ezeknek a korai patogenetikai történéseknek a jobb megértése. A szintén a New England Journal of Medicine-ben megjelent szerkesztőségi kommentárjában Peter A. Calabresi (Johns Hopkins Kórház, Baltimore, USA) hangsúlyozza: úgy látszik, a kortikális neuronvesztés közvetlen összefüggésben áll a gyulladásos demielinizációval, ezért „a gyulladás csökkentésére irányuló korai terápiás beavatkozások neuroprotektív hatást fejthetnek ki mind a szürke-, mind a fehérállományi kompartmentekben. További kutatások tárgya lesz, hogy különböznek-e egymástól a kortikális és a fehérállományi gyulladás hátterében álló mechanizmusok, s hogy a korai kortikális demielinizáció összefügg-e a kognitív károsodással, a betegség progressziójával és a kortikális atrófiával.

Az ismertetés alapjául szolgáló közlemény:

Lucchinetti CF, et al. Inflammatory Cortical Demyelination in Early Multiple Sclerosis. NEJM 2011;365(23):2188–2197

További felhasznált irodalom:

Jeffrey S. Inflammatory Demyelination of Cortex Starts Early in MS. http://www.medscape.com/viewarticle/755146
Calabresi PA. Inflammation in Multiple Sclerosis – Sorting Out the Gray Matter. Editorial. NEJM 2011;365(23):2231–2233

Dr. Lucchinetti nyillatkozata videón a Mayo Clinika honlapján:
http://newsblog.mayoclinic.org/2011/12/05/ms-study/

 

hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.