hirdetés

Diabéteszes nefropátia – a családorvos szerepe

A mikroalbuminúria szűrését az 1-es típusú diabétesz diagnosztizálása után 5 évvel, illetve a 2-es típusú diabétesz felismerésének időpontjában kell elkezdeni. A rendelőben vett vizeletből meghatározott albumin/kreatinin arány segít korai szakban felismerni a nefropátiát. Mivel a DNP első tünete a glomeruláris filtráció csökkenése vagy a szérum kreatininszintjének emelkedése is lehet, ezeket is évenként vizsgálni kell. A megelőző intézkedések közé tartozik normotenziós betegeknél ACE-gátló vagy angiotenzinreceptor blokkoló adása. Ezek a gyógyszerek lassítják a DNP progresszióját, de az intenzív glikémiás kontroll és a vérnyomás túl erélyes csökkentése ronthatja a kimenetelt. A fehérjeszegény diéta is csökkentheti a vesekárosodást és a halálozást DNP esetén.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Michelle A. Roett
a szerző cikkei

Sarah Liegl
a szerző cikkei

Yalda Jabbarpour
a szerző cikkei

Prof. Dr. Gerő László, kommentár
a szerző cikkei

Dr. Rurik Imre, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 9,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.