hirdetés

Doktor úr, beszéljünk a pénzről is!

A rákbetegek többsége szívesen beszélne orvosával kezelésének anyagi vonatkozásairól is. Ha mégsem, akkor ez azért van, mert fél, hogy ez a terápia minőségének rovására menne – állapítja meg a Duke Cancer Institute beszámolója.

hirdetés

A 300 biztosított beteg bevonásával lefolytatott észek-karolinai vizsgálat azt jelezte, hogy az orvosok fontos szerepet játszhatnak az anyagi vonatkozásokkal kapcsolatos aggodalmak enyhítésében már azzal is, ha szóba hozzák a témát a beteggel való beszélgetés kapcsán.

„Arra voltunk kíváncsiak, hogy a betegek tudni akarnak-e a kezelés költségeiről, amikor döntenek a terápiáról – mondja dr. Yousuf Zafar, a Duke adjunktusa, aki első szerzőként mutatta be kutatásuk eredményeit az American Society of Clinical Oncology ez évi kongresszusán Chicagóban. – Tisztában vagyunk vele, hogy sok beteget terhelnek a saját zsebből fizetendő költségek, de eddig nem sokat tudtunk arról, hogy ez miként befolyásolja döntéseiket.”

Dr. Zafar arról beszélt, hogy a Duke felmérésében részt vevő betegek 57 százaléka akart beszélni a kezelés költségeiről orvosával, de ez mindössze 19 százalékuknak sikerült.

Az anyagi vonatkozások miatt leginkább aggódó betegek alcsoportjában 61 százalék volt az ilyen jellegű beszélgetést igénylők aránya, azonban csak 25 százalékuk tudta ezt ténylegesen megvitatni orvosával.

„Ez valóban a nem kielégített szükségletek példája – mondja dr. Zafar. – Még azok sem tudják a pénzügyi szempontokat figyelembe venni döntéseik meghozatalakor, akik ezt kifejezetten igényelnék.”

Mi ennek az oka? A válaszokból az derült ki, hogy egyesek félnek szóba hozni a témát orvosuk előtt, mások úgy vélték, hogy ez nem az a kérdés, amiben éppen orvosuk tudna segíteni nekik vagy neki kellene ilyesmivel foglalkoznia.

Igen nagy volt ugyanakkor azon betegek aránya is (28 százalék), akik a lehető legjobb ellátásra törekszenek – tekintet nélkül a költségekre. Dr. Zafar idézi azokat a kutatásokat, melyek szerint a betegek attól félnek, hogy nem kapják meg az optimális terápiát, ha felvetik aggodalmaikat a kezelés árával kapcsolatban. „Azt találtuk, hogy ha a beteg mégis rászánta magát arra, hogy beszéljen orvosával a költségekről, az esetek jelentős részében utólag úgy érezte, hogy nyert ezzel a beszélgetéssel. Ez azt jelzi, hogy az anyagi vonatkozású szempontok felvetésével kapcsolatos félelmek nem megalapozottak, ezért a mostaninál nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk, hogy ezek a párbeszédek létrejöjjenek” – hangsúlyozza a vizsgálat vezetője, aki szerint az orvosoknak megfelelő módszerekkel kell rendelkezniük arra, hogy felismerják: kik azok a betegek, akik igényelnének egy ilyen témájú megbeszélést. „Ha nem vesszük figyelembe a költségeket a terápiás döntések során, akkor fel kell tennünk magunknak a kérdést: valóban minden olyan tényezőt számba vettünk, mely befolyásolhatja a beteg preferenciáit? – figyelmeztet dr. Zafar. – Manapság, az egészségbiztosítók nehezedő anyagi körülményei között a rákkezelés anyagi vonatkozásai lényegesebbek, mint valaha.”

 

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.