hirdetés

Egy trillió dollár világszerte gyógyszerre

Jövő évben az emberiség várhatóan egy trillió dollárnyi pénzt költ gyógyszerekre. Ez a növekedés mind gyorsabb lesz, de kérdés: milyen betegségekre, állapotokra költsük a legtöbbet?

hirdetés

Az IMS Institute for Healthcare Informatics kutatói terjedelmes tanulmányban írták le, hogy számításaik szerint 2014-ben az emberiség gyógyszerköltsége eléri az egy trillió dollárt. Ez valóban bűvös szám: milliárdszor milliárd. Számításaik szerint a gyógyszerszámla 2017-ben már 1,2 trillióra emelkedik.

Ezek nem légből kapott adatok. Tények igazolják, hogy 2012-ben világunkban a gyógyszerekre költött pénz 965 milliárd dollárral növekedett, ami 2,6 %-os drágulást jelent és becslések szerint a következő öt esztendőben ez a költség újabb 3-6 %-kal tovább emelkedik. Az innovatív gyógyszergyárak óriási lendülettel dolgoznak új készítmények előállításán, az utóbbi években elsősorban a rosszindulatú daganatok elleni gyógyszereket kutatják és ezek kidolgozása mind drágább és mind hosszabb ideig tart.

Az új, speciális gyógyszerek kifejlesztése, preklinikai vizsgálata ma már elképesztően sokba kerül. A gyógyszeripar 2012-ben 171 milliárd dollárt fordított gyógyszerkutatásra és 2017-ben ez az összeg várhatóan 38 %-kal növekszik, vagyis 230-240 milliárd dollárra rúg. „Amint átlépjük a gazdasági világválság ötödik esztendejét és mind több ország halad lakóinak általános egészségellátása irányába, várható a mind kifejezettebb különbség a magas szinten gyógyszerekkel ellátott, illetve a lassan fejlődő országok között” – mondotta Murray Aitken, az IMS vezérigazgatója.

A gyógyszerek piacán megjelenő, olcsóbb generikus készítmények forgalma Észak Amerikában, Európában és Japánban évente átlag 1-4 %-kal, míg a fejlődő országokban évente 10-13 %-kal lesz nagyobb, ami gazdasági növekedéssel, epidemiológiai és demográfiai változásokkal jár, az állami és a magán-egészségügyi ellátás egyaránt növekszik.

Az Egyesült Államokban az új egészségügyi törvény következtében az ellátásra jogosult állampolgárok növekvő száma, míg másutt – például Japánban – az egyre növekvő arányú és számú idős emberek korszerű ellátásának igénye miatt fog nőni a generikus gyógyszerek penetrációja, így Japánban a tervek szerint 2018-ban a fontos, receptköteles patikaszerek 60%-a generikus gyártótól származik majd.

Az IMS szakértői külön fejezetben foglalkoznak Kínával. A kínai egészségügyet a terv szerint 2020-ra az egész társadalmat ellátó rendszerré alakítják és becslések szerint ez a gyógyszerigény növekedésének 34 %-os növekedését eredményezi.

A gyógyszerfejlesztés rendkívüli költségei miatt a hatóságokhoz engedélyezésre benyújtott új szerek nem a legtöbb halálesetet okozó szív-és érrendszeri betegségeket gyógyítják, hanem a rosszindulatú daganatos folyamatok kezelésére kerülnek forgalomba. A szakértők azt is hangsúlyozzák, hogy nem készülnek új gyógyszerek az olyan, sok embert megtámadó betegségek ellen, mint a malária, a neonatális szepszis vagy a tuberkulózis.  

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.