hirdetés

EKG-elemzés - Akut coronaria-szindróma Q-hullámok nélkül

Egy 69 éves délkelet-ázsiai férfi, aki vendégségben járt az Egyesült Államokban, egy üzleti megbeszélés alatt rövid syncopés epizódon esett át. Miután eszméletre tért, gyengének érezte magát, és nyomáshoz hasonló, enyhe substernalis fájdalmat észlelt. Kórelőzményében hypertonia és emelkedett lipidszintek szerepeltek. Atenololt és gemfibrozilt szedett.

A mentők érkezésekor a beteg magánál volt, de fáradtságérzésről és továbbra is fennálló mellkasi fájdalomról panaszkodott. Vérnyomása 79/44 Hgmm, pulzusszáma 52/perc (szabályos), légzésszáma 18/perc volt. A kórházba szállítás ideje alatt oxigént, intravénás folyadékot és dopamint kapott. A sürgősségi osztályon magánál volt, és továbbra is enyhe mellkasi fájdalmat panaszolt. A vérnyomás 105/67 Hgmm, a pulzuzszám 82/perc (szabályos), a légzésszám 16/perc, a testhőmérséklet 36,2 şC és az oxigénszaturáció percenként 2 liter oxigén orron át történő belégzése közben 92% volt. Az EKG-t lásd lent.

Az EKG elemzése

A QRS-komplexus az I. elvezetésben főként negatív, ami jobb tengelyállásra utal. A végtagi elvezetések azonban egészében felső tengelyállást jeleznek, ami tartható jelentős jobb, jelentős bal vagy meghatározatlan tengelyállásnak. Feltűnő az R-hullám nagysága a V1 elvezetésben és a viszonylag jelentős S-hullám a V6 elvezetésben, ami jobbkamra-hypertrophia diagnózisa mellett szól. A klinikai történés azonban sokkal inkább az akut coronaria-szindróma diagnózisát támasztja alá.

Patológiás Q-hullám vagy számottevő ST-eleváció nem észlelhető. A praecordialis V2–V4 elvezetésekben enyhe ST-depresszió látható. Eszerint, ha myocardialis infarctus áll fenn, az a Q-hullám és ST-eleváció nélküli típusba tartozna.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.