hirdetés

EKG-elemzés - Fiatal, egészséges nő heveny dyspnoéja és nagy P-hullámai

Indokolt-e azonnal pulmonális angiográfiát végezni?

Indokolt-e azonnal bronchoszkópiát végezni?

Indokolt-e azonnal echokardiográfiát végezni?

Egy 38 éves nő hirtelen keletkezett, körülbelül nyolc órája tartó súlyos dyspnoe miatt jelentkezett a sürgősségi osztályon. Egy hete még jól volt, akkor kezdődött torokfájása, melyhez állandó köhögés társult. Kórelőzményében szív- vagy tüdőbetegség, asthma bronchiale nem szerepelt. Jól fejlett és táplált, légszomjjal küszködő, sűrűn köhögő, friss piros vérrel festenyzett köpetet ürítő nő. Pulzusa ritmusos, 100/perc frekvenciájú, légzésszáma 28/perc, hőmérséklete 37,3 °C, vérnyomása 115/65 Hgmm, nasalis kanülön át 6 l/perc oxigén belégzése mellett az oxigénszaturáció 90%-os. A tüdők felett hangos sípolás hallható, mindkét bázis felett szörtyzörejekkel. A zörejektől a szívhangok alig hallhatók. A mellkas röntgenfelvétele tüdőszerte fokozott rajzolatot mutat. A beteg EKG-ja alább látható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.