hirdetés

EKG-elemzés - Syncope közeli epizódok és kóros T-hullámok egy fiatal nőnél

Egy 30 éves nő az előző két napban észlelt mellkasi fájdalom és több syncope közeli epizód miatt került a sürgősségi osztályra. Panaszai hirtelen kezdődtek a mellkas elülső részén jelentkezett, nem pleuritises jellegű diszkomfortérzéssel, nehézlégzéssel és verejtékezéssel. A mellkasi diszkomfortérzés intermittáló jellegű volt, nem erősödött, de a betegnek járás közben többször volt syncope közeli epizódja.

A betegnél több mint 10 évvel korábban hemoglobin SC betegséget kórisméztek. Kisfokú krónikus anaemiája volt, és az időnként jelentkező krízis főként alsó végtagi fájdalommal járt. Kezelésként gabapentint, hydroxyureát és folsavat kapott.

A beteg fáradtnak tűnt, és már csekély terhelésre nehézlégzése támadt. Testhőmérséklete 37,4 8C, pulzusszáma 74/min (szabályos), légzésszáma 18/min, vérnyomása 115/77 Hgmm, az artériás oxigénszaturáció szobalevegő belégzése közben 96% volt. Kóros fizikális leletet nem találtak. A mellkasi röntgenfelvétel a rekesz mindkét felének kisfokú emelkedését és a bal alsó lebenyben bizonytalan határú, enyhe árnyékot mutatott. A fehérvérsejtszám 7000 volt, normális kvalitatív eloszlással. A hemoglobin 10,0, a hematokrit 30,2, a thrombocyta-szám 390000 volt. A 18 hónappal korábban készült EKG-görbe nem mutatott eltérést.

Az EKG elemzése

Az EKG 75/min frekvenciájú normális ritmust mutat. A P-hullámok és a QRS-komplexusok morfológiája szabályos. A T-hullámok kórosak, a V1–V3 elvezetésben 2-3 mm-es inverziót mutatnak, a V4–V6 elvezetésben kis amplitúdójúak, a III. és aVF elvezetésben szintén 1-2 mm-es inverzió látható.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
E. William Hancock
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.