hirdetés

Erőfejlesztés gyermek- és serdülőkorban

A gyermekkori erőfejlesztő programokkal kapcsolatban gyakran kérik ki a fiatalokkal foglalkozó háziorvos véleményét. A szülők egy része a győzelem lehetőségét szeretné megteremteni gyermekei számára a versenysportban. A túlsúlyos gyermekek szülei a hatékony súlyleadás módját keresik. A mozgásszervi sérülések és az epiphysealis törések szintén gondot jelenthetnek. A jól tájékozott orvos megnyugtathatja a szülőket, hogy a gyermekek és serdülők számára kifejlesztett erőfejlesztő programok hozzáértő felnőtt felügyelete mellett és megfelelő eszközökkel végezve biztonságosak és eredményesek.

A gyermekkori izomerő-fejlesztés évtizedek óta vita tárgya, de a tényeket a feltételezésektől elválasztó tudományos bizonyítékok még hiányoznak. A fiatalok sportolása nemcsak egyre népszerűbb, hanem versenyjellege is egyre inkább előtérbe kerül, ezért számos fiatal sportoló keresi szüleivel a győzelemhez vezető utat. Az erőfejlesztő edzések biztonságos voltára és hatékonyságára vonatkozó kérdéseikre sokszor zavaros, ellentmondásos választ kapnak. A szülőkben gyakran felmerül, hogy vajon gyermekeiknek nem lesz-e túlfejlett izomzata, javul-e sportteljesítményük, biztonságos-e az edzés, és az edzések következtében nem károsodik-e a növekedési zóna, nem torpan-e meg a testmagasság növekedése. A jól tájékozott orvos eloszlathatja a kételyeket és feloldhatja az ellentmondásokat.

Lényeges, hogy különbséget tegyünk az erőfejlesztés (súlyzós edzés vagy ellenállással szemben végzett edzés, más szóval rezisztenciatréning) és a versenyszerű súlyemelés, erőemelés vagy testépítés között.

Az erőfejlesztés során rezisztenciamódszereket alkalmaznak az ellenállás vagy az erőkifejtés növelésére. Ellenállásként súlyok, a test súlya, gépek vagy egyéb eszközök (gumikötél, medicinlabda) szolgálhatnak.

A súlyemelés és az erőemelés versenysportok, amelyekben a lehető legnagyobb súlyt kell felemelni. A súlyemelés kétfajta gyakorlatból áll: lökésből és szakításból. Az erőemelés három eleme a guggolás, a felhúzás és a fekve nyomás. Ezek a sportágak igen erőteljes edzésmunkát követelnek.

A testépítés (body-building) esztétikai sport, amelyben versenyszerűen nem emelnek súlyt, az edzések azonban komoly súlyok megmozgatását foglalják magukba.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Holly J. Benjamin, MD, MPH - Kimberly M. Glow, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.