hirdetés

Esettanulmányok

Bemutatás


Egy 3 hetes fiút 4 napja fokozódó hányás és véres hasmenés miatt hoznak a sürgősségi osztályra. Ingerlékeny és rosszul táplálkozik, de lázat, orrfolyást, köhögést vagy bőrkiütést nem észleltek. Szövődménymentes terhesség után 3010 gramm súllyal, időre született. Szokványos tehéntej alapú tápszert kap. Más személyekkel nem került kapcsolatba.

A fizikális vizsgálat során a levert, rossz állapotú csecsemő rectalis hőmérséklete 37,0 şC, szívfrekvenciája 203/perc, légzésszáma 54/perc, vérnyomása 60/38 Hgmm, testsúlya 2,65 kg. Bőre száraz és márványozott, nyálkahártyái szárazak. Tüdőhangja tiszta, szívhangjai normálisak. Hasa puffadt, de kóros képlet vagy hepatosplenomegalia nem tapintható. Végtagjai hűvösek, disztális érverése gyengén tapintható.

A laboratóriumi vizsgálat során a hemoglobinszint 95 g/l, a fehérvérsejtszám 16,83109/l (58% neutrophil, 16% pálca, 12% eosinophil); szérumnátrium 136 mmol/l, kálium 3,4 mmol/l, bikarbonát 12 mmol/l, karbamid-nitrogén 9,7 mmol/l, kreatinin 35 µmol/l. A vizeletvizsgálat lelete normális. A székletben vér, fehérvérsejtek vagy redukáló anyagok jelenléte mutatható ki. A natív hasi röntgenfelvételen nem látható szabad levegő, illetve enterocolitis necrotisans vagy obstrukció jelei.

További vizsgálatok végzéséig intravénás folyadék, ampicillin, gentamycin és acyclovir alkalmazására kerül sor. Három nappal később a bakteriális tenyésztés lelete negatív, rotavirus- és herpes-fertőzés sem igazolódik. További vizsgálatok alapján derül ki a diagnózis.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Karin M. Hillenbrand, MD, Poala G. Millan, MD, East Carolina University, Greenville, NC
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.