hirdetés

Fizikai aktivitás és hypertrophiás cardiomyopathia

A hypertrophiás cardiomyopathia (HCM) ritka oka a versenyszerűen sportoló vagy szabadidejükben fizikailag aktív egyének halálának, de a közvéleményben ez a kevés haláleset is nagy visszhangot kelt, hiszen fiatal, látszólag egészséges egyéneket ér a halál. A HCM elkülönítése az edzések okozta hypertrophiától (sportszív) továbbra is megoldásra vár. A cardiomyopathiás betegek felismerése a mindennapi gyakorlatban elsősorban a családi anamnézis, a fizikális vizsgálat, valamint az elektrokardiográfiás és echokardiográfiás leletek alapján történik. A differenciáldiagnózis kulcselemei a heterogén balkamra-hypertrophia jelenléte, a bal pitvar megnagyobbodása, a szokatlan EKG-kép, valamint a pozitív családi anamnézis vagy bizonyos génmutációk kimutatása. A kórképpel összefüggő ismert genetikai hibák molekuláris kimutatása még nem tartozik a HCM felismerésének mindennapos klinikai eszközei közé. Az egyértelműen hypertrophiás cardiomyopathiában szenvedő sportolók versenysportokat nem űzhetnek, bár egyes, kis intenzitású sportok esetében talán kivételt tehetünk ez alól.

A fiatal sportolók versenyszerű sportolás közben fellépő kardiovaszkuláris eredetű hirtelen halálozása ritka esemény: 200000 egyetemista sportolóra egy akadémiai évben egy ilyen eset jut.1 A látszólag egészséges férfi sportolók, kocogók és maratoni futók esetében ennél nagyobbra (pl. 1:15 000–1:50 000) becsülik a hirtelen halál kockázatát.2–4

Bár ezek a becslések amellett szólhatnak, hogy az ilyen tragikus események iránti érdeklődés nem áll arányban a népességre gyakorolt hatásukkal, nem szabad megfeledkeznünk az ilyen halálesetek érzelmi és társadalmi hatásáról sem.5 A versenysportolók mind a közvélemény, mind az orvosok szemében a társadalom legegészségesebb részét képviselik, váratlan haláluknak mindig erőteljes pszichés hatása van. Fontos tehát, hogy a hirtelen halállal kapcsolatos orvosi kérdéseket továbbra is napirenden tartsuk.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Barry J. Maron, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.