hirdetés

Foglalkozási tüdőbetegség, 1. rész: a rendellenességek felismerése

Gyakran a háziorvosnak nyílik először lehetősége a munkahely és a tüdőbetegség közötti kapcsolat felismerésére. A hatékonyság javítása érdekében a szerzők tíz alapelvet dolgoztak ki a foglalkozási eredetű asthma, valamint a diffúz parenchymalis tüdőbetegségek kórismézésére. A kétrészes cikk első része a foglalkozási eredetű tüdőbetegségekkel kapcsolatos alapelvek tárgyalása mellett példákkal demonstrálja az első öt pontot. A közlemény második részében kerül majd sor a másik öt pont megbeszélésére.

Az isteni Hippokratész azt tanítja, hogy a betegvizsgálat során az orvosnak egy sor dologra kell rákérdeznie... többek közt a beteg foglalkozására... bár véleményem szerint a mindennapi gyakorlatban erre csak elvétve kerül sor, ugyanakkor a kórelőzmény alapos felvétele nagyban megkönnyíti a kezelést. - Bernardino Ramazzini

A „foglalkozási orvostudomány atyjának” tekintett Bernardino Ramazzini már három évszázada beszámolt arról, hogy a munkahelyi ártalmak betegségeket okozhatnak.1 A toxikus expozíciók és az egyéb munkahelyi károsító tényezők századunkban is jelentős mértékben hatnak az emberek egészségére. A megbetegedések gyakorisága, súlyossága és megelőzhetősége alapján a foglalkozási eredetű tüdőbetegségek számítanak a legfontosabb munkahelyi betegségnek az Egyesült Államokban.2

A foglalkozási tényezőknek tulajdonítható felnőttkori asthmás esetek aránya 10–20%-ra tehető.3 A többi foglalkozási betegség előfordulási gyakorisága a vizsgált populációtól függően széles határok között változik, de az utóbbi két évtizedben csak az Egyesült Államokban dolgozók tízezrei haltak meg vagy szenvedtek károsodást a levegőben lévő munkahelyi por vagy rost hatása következtében.2 Ennek fényében nagyon fontos, hogy az alapellátásban dolgozó orvosok ismerjék a foglalkozási tüdőbetegségek szokványos megjelenési formáit, és tisztában legyenek a munkahely potenciális kóroki szerepével, amikor újonnan felfedezett heveny vagy idült tüdőbetegséggel kerülnek szembe.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Ware G. Kuschner, MD - Paul Stark, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.