hirdetés

Gyomorrák és ramucirumab

A ramucirumab kemoterápiához való hozzáadása szignifikánsan csökkentette az áttétes gyomorrák, vagy gastroesophageális adenocarcinoma progressziójának arányát.

hirdetés

2018. január 18.-án az amerikai Gastrointestinal Cancers Symposiumon (San Francisco) elhangzott előadás szerint az angiogenezis elleni ramucirumabnak az első választású kemoterápiához való hozzáadása szignifikánsan csökkentette az áttétes gyomorrák, vagy gastroesophageális adenocarcinoma progressziójának, vagy az abban való halálozás kockázatának arányát, de nem emelte a teljes túlélés időtartamát.

Dr. Charles S. Fuchs (a Yale Cancer Center igazgatója, New Haven, Connecticut) szerint a RAINFALL kódnevű vizsgálat elsődleges végpontja a progressziómentes túlélés (PFS) időtartama volt. A megbeszélés során Dr. Stephen Leong (University of Colorado Cancer Center, Denver) megjegyezte, hogy a ramucirumab adásával a PFS 5,4 hónapról mindössze 5,7 hónapra javult a placebóhoz képest, ami a kockázati arányban (HR) valóban 0,75-öt jelent (P=0,011), de a valóságban mindössze 9 nap. Meg kell gondolni a kezelés költségeit is, hiszen a kezelés 19 héten keresztül folyik, a beteg 9 kezelést kap. Egyetlen ramucirumab ára 7456 USD, ami az infúziós költségeket nem számítva is összességében kb. 60 000 USD.

Dr. Fuchs kifejtette, hogy az első választású vizsgálatot azért indították, mert két előzetes vizsgálatban második választású kezelésként ez a gyógyszer meghosszabbította a teljes túlélést. A ramucirumab jelenleg is törzskönyvezve van az USA-ban az előrehaladott gyomorrák, vagy a nyelőcső-gyomor junctio rosszindulatú daganatainak második választású kezelésére. Két, egymástól független placébóval ellenőrzött vizsgálatban a gyógyszer jelentősen növelte a teljes túlélést: a REGARD vizsgálatban egyedüli hatóanyagként, a RAINBOW vizsgálatban paclitaxellal kombinálva.

Mivel ezekben a második választású vizsgálatokban a ramucirumab pontosan dokumentált előnyökkel járt, ezért a szerzők arra voltak kíváncsiak, hogy egyéb szerekkel való kombinációban első választású kezelés során milyen a ramucirumab hatásossága és biztonságossága.

A vizsgáltba eddig nem kezelt 645 áttétes gyomorrákos, vagy a nyelőcső-gyomor közeli adenocarcinomás beteg került, közülük 326-an ramucirumab i.v. kezelésben részesültek 21 naponként (8 mg/kg dózisban). A többi 319 beteg ugyanebben a ritmusban placebót kapott. Minden beteg capecitabint vagy 5-fluorouracilt plusz ciszplatint kapott akár hat ciklusban is. A kezelést a daganat progressziója vagy toxicitás esetén, vagy egyéb okból szakították csak meg. A daganat állapotát 6 hetenként mérték fel. Az elsődleges végpont a PFS volt, a másodlagos végpontokat a teljes túlélés, az objektív válaszok aránya, valamint az életminőség jelentette.

Mint fent már említettük, a RAINFALL teljesítette a meghatározott elsődleges végpontját, a PFS javult, de a teljes túlélésben semmilyen különbség nem mutatkozott a ramucirumabot és a placebót kapók között (átlag 11,2 hónap vs 10,7 hónap, HR: 0,96, P=0,68). Az összes válaszadás aránya is csaknem teljesen megegyezett: 41,1% volt a ramucirumab csoportban és 36,4% a placebo csoportban.

Amennyiben a vizsgálat befejezése után a betegek még további ramucirumab kezelésben részesültek (post-study), akkor az első választású kezelés kezdetétől mért teljes élettartamuk nőtt, átlagosan 16,2 hónapra. Ez a ramucirumabot nem kapó, vagy az alapvizsgálat befejezése után a továbbiakban is csak placebót kapó betegek 13 hónapos teljes élettartamához képest jelentős változás.

Grade 3, vagy annál magasabb, eddig nem ismert mellékhatást a ramucirumab mellett nem észleltek:  neutropénia 26,3%-ban fordult elő (a placebót kapóknál 27%-ban), anémia a ramucirumab mellett 12,1%-ban jelent meg (a placebót kapóknál 14%-ban), vérnyomásemelkedés a ramucirumab mellett 9,9%-ban, a placebo mellett 1,6%-ban volt. A ramucirumabot kapók csoportjában több volt a gasztrointesztinális perforáció és a proteinuria.             

 

Forrás: 

1. Medscape Medical News > Conference News

2. Gastrointestinal Cancers Symposium (GICS) 2018. 

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 4,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.