hirdetés

A bevacizumab javíthatja a gyomorrák műtét kimenetelét

Lokálisan előrehaladott gyomorrákban a bevacizumab javíthatja a műtét kimenetelét – ezt mutatta ki egy új kínai vizsgálat.

hirdetés

Ha a neoadjuváns docetaxel/oxaliplatin/4-fluorouracil/kalcium-folinát (DOF) mellé bevacizumabot is adnak a betegnek, ez javíthatja a gyógyító (R0) műtéti reszekciós arányt és a betegségmentes túlélést (DFS, disease-free survival), és ezeket a hatásokat a keringő tumorsejtek számának csökkenése kísérheti – írták a szerzők.

„Ez egy nagyon ígéretes kutatás, néhány izgalmas eredménnyel. Az egyik, hogy előrehaladott gyomorrákban a betegek 92,5–95%-ában keringő tumorsejteket (CTC, circulating tumor cells) találtak, eszerint az előrehaladott gyomorrák már korán szisztémás betegségnek tekintendő, és kezelése során kemoterápiát (is) kell alkalmazni” – kommentálta az eredményeket dr. Eva Galka, a Rochesteri Egyetem (Rochester, NY, USA) Wilmot Rákkutató Intézetének munkatársa.

A vizsgálatban a bevacizumab hozzáadása a többi gyógyszerhez szignifikánsan csökkentette a keringő tumorsejtek számát, és a csökkenés mértéke a túlélés független prognosztikus tényezője volt. Emellett a bevacizumab csoportban szignifikánsan javult az R0 és a D2 (limfadenoktómia) reszekció– mindkettő a megfelelő műtét markere. Javult a DFS is, bár a teljes túlélés (OS, overall survival) nem.

Dr. Junxun Ma és kollégái (a Kínai Népi Felszabadítási Hadsereg Általános Kórháza, Peking, Kína) 80 olyan beteget vontak be a vizsgálatba, akiknek lokálisan előrehaladott gyomorrákjuk (LAGC, locally advanced gastric cancer) volt. A betegeket véletlenszerűen kétrészre osztották, az egyik csoport csak DOF-ot (docetaxel/oxaliplatin/4-fluorouracil/kalcium-folinát) kapott, míg a másik csoport a DOF kezelés mellett neoadjuváns bevacizumabot is. A CTC-k megszámlálásához fluoreszcenciás in situ hibridizációt (FISH) használtak, amint ezt a Medicine október 23-i számában közölték. Ugyanez az orvoscsoport végezte a reszekciós műtéteket. Szövettanilag teljes remissziót akkor állapítottak meg, ha a kivett minta tumormentes volt vagy csak in situ elváltozásokat találtak bennük. Az átlagosan 50 év körüli betegeket átlagosan 3 évig követték.

A bevacizumab kezelésben is részesült csoportban szignifikánsan jelentősebb volt a CTC szám csökkenése a terápia után, mint a csak-DOF terápiát kapottakban.

Emellett a bevacizumab szignifikánsan növelte mind az R0 (75%, illetve 50%; p=0,0209), mind a D2 reszekciók arányát (77,5%, illetve 52,5%; p=0,0191). A  D2 reszekciók a kiterjedtebb limfadenoktómiáknak felelnek meg, amelyeket rutinszerűen elvégeznek azokban a régiókban, amelyekben gyakori a gyomorrák előfordulása.

A bevacizumobot kapó betegek körében szignifikánsan nagyobb volt a teljes válaszarány (teljes és részleges remisszió), mint a csak DOF kezelésben részesült páciensekben (65%, illetve 42,5%; p=0,0436).

A bevacizumab hatására szignifikánsan meghosszabbodott a DFS (15,2, illetve 12,3 hónap; p=0.013), de az OS nem különbözött a két csoportban (17,6, illetve 16,4 hónap; p=0,778).

Dr. Galka szerint ezt a kínaiakon végzett kis esetszámú vizsgálatot mindenképp nagy esetszámú, multicentrikus vizsgálattal kellene kiegészíteni, azért is, mert a szakirodalomból ismert, hogy a gyomorrák kimenetele különbözik a nyugati és az ázsiai személyekben.

 

Forrás: Medscape

Dr. W. J.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.