hirdetés

Gyógyszerfejlesztés előrehaladott nyelőcső-gyomor rákban: az extrapoláció tudománya

Az előrehaladott nyelőcső-gyomor rákban szenvedő betegek szokványos kezelését ma a kombinációs kemoterápia jelenti; a leghatékonyabb és legszélesebb körben használt szerek a fluoropirimidinek, az anthracyclinek és a platinakészítmények. Mindazonáltal a kombinációs kemoterápia által nyújtott, körülbelül egy hónaposra becsült medián túlélésjavulás csak mérsékelt a monoterápiáéhoz képest. Az elmúlt években több véletlen besorolásos III. fázisú vizsgálat eredményét publikálták, és bár néhányukban ki lehetett mutatni némi javulást, összességében csalódásra ad okot, hogy a medián túlélési idő még mindig nem éri el az egy évet.

Nyilvánvaló volt, hogy a következő lépés a célzott gyógyszerek beépítése a már kipróbált kemoterápiás sémákba. Trastuzumabbal kapcsolatban pozitív eredményeket közölteka humán epidermális növekedési faktor 2-pozitív, előrehaladott gyomorrákban szenvedő betegek kis csoportjában. Ennél is frissebb eredmény, hogy a bevacizumab kemoterápiához való hozzáadása az előrehaladott gyomorrák esetén nem javítja szignifikánsan a medián teljes túlélést, de az eredmények eltérést mutattak a földrajzi elhelyezkedés szerinti alcsoportokban.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Cornelis J. A. Punt
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.