hirdetés

Immodiumot csak előírt mennyiségben!

Az FDA figyelmeztetést adott ki a loperamid túlzásba vitt vagy nem megfelelő alkalmazásából eredő életveszélyes szívproblémák rizikója miatt.

hirdetés

A loperamid tartalmú hasmenés elleni készítmények (Magyarországon Imodium, Imodium Instant, Lopedium, Lopacut, Imorevin, Teva-Enterobene márkanéven forgalmazzák) vény nélkül is elérhetőek, az előírtnál nagyobb dózisok alkalmazása kardiotoxikus hatású lehet. Az FDA jelentése szerint súlyos szívritmus zavarok léphetnek fel a loperamid egyéb hatóanyagtartalmú - például a cimetidin, klarithromycin, erythromycin, gemfibrozil, itraconazol, ketoconazol, kinidin, kinin, ranitidin, ritonavir -tartalmú gyógyszerek együttes szedésekor. Fontos tudni, hogy a kinin és kinidin a tonikban is megtalálható, tehát semmiképp ne igyunk tonikot loperamid szedésekor!

Az FDA kiemelte, hogy a legsúlyosabb szívproblémák olyan esetekben fordultak elő, amikor szándékosan magas dózisban adagolták a loperamidot opioid elvonás tüneteinek önkezű enyhítése vagy eufória elérése céljából.

Két esettanulmányt közöltek az Annals of Emergency Medicine folyóiratban április 29-én, amelyben loperamid abúzust és következményes halált írtak le. A páciensek a szívfunkcióik intenzív támogatása ellenére a sürgősségi osztályra való érkezéskor elhaláloztak.

Az FDA ezért felhívja az egészségügyi szakemberek figyelmét, hogy megmagyarázhatatlan szívpanaszok, beleértve a QT intervallum megnyúlását, torsades de pointes vagy egyéb ventrikuláris arrhytmiák, szinkópe vagy szívmegállás oka a loperamid szedése is lehet.

Fontos azt is megjegyezni, hogy a loperamid abúzus céljából egyidejűleg adagolt egyéb szerek – amelyek célja a felszívódás vagy a vér-agy gáton való átjutás fokozása – gátolják a loperamid metabolizmusát és fokozzák az euforizáló hatását.

Ha loperamid mérgezés gyanúja merül fel, azonnal abba kell hagyni a szedését és megfelelő terápiát alkalmazni. Ha loperamid alkalmazás gyanítható, szükséges ellenőrizni a loperamid vérszintjét, amely specifikus módszert igényel.

A torsades de pointes egyes eseteiben, amikor a gyógyszeres terápia hatástalan, elektromos szívritmus szabályozás vagy kardioverzió alkalmazása válhat szükségessé.

A loperamid ajánlott dózisban és előírás szerinti alkalmazása biztonságosnak tekinthető.

 

Forrás:

1. Medscape Pharmacists

2. Annals of Emergengy Medicine

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.