hirdetés

Influenza

Az influenza epi- és pándémiái több száz évre nyúlnak vissza. Az utolsó pándémia kedvező halálozási statisztikái újabb elemzések szerint alábecsülték a járvány sú­lyosságát. Kohorszvizsgálati adatok alapján szövődményes esetekben hasznosak a neuraminidázgátlók. A két cirkuláló influenza B törzs elkülönülése miatt a WHO újabban kvadrivalens vakcinát ajánl. Új adatok segítik a vita eldöntését, hogy volt-e összefüggés a 2009-es pándémia elleni adjuváns vakcina és a narkolepszia elő­fordulása között. Az 1918-as világjárvány óta az összes pándémiát madárinfluen­za-vírusok idézték elő, folyamatos figyelésük a pándémiás készenlét alapfeltétele. A 2013-ban humán fertőzéseket és haláleseteket okozó új H7N9 törzs figyelése kü­lönösen nehéz.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Prof. dr. Bernd Salzberger
a szerző cikkei

Prof. dr. Wolfgang Jilg
a szerző cikkei

Dr. Jankovics István, kommentár
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.