hirdetés

Influenzaoltás szívinfarktus megelőzésére

A sok embert érintő betegségek megelőzése mind egészségügyi, mind gazdasági szempontból fontos. Ausztráliai szakemberek áttekintése szerint az influenza elleni védőoltás a járványos betegség veszélyének csökkentésén túl az infarktus kockázatát is mérsékli.

hirdetés

Az influenzavírus évente változó hevességű járványokat okoz. A 2003-ban terjedő kórokozó kiváltotta járvány a statisztikai adatok szerint 430 ezer embert vert le a lábáról nálunk is. Három nagy járványban a megbetegedettek száma hazánkban meghaladta a kétmilliót.

Ennek ellenére, a védőoltás hatásosságának tudományosan nem teljesen meggyőzően bizonyított eredményei miatt, Magyarországon is mind kevesebben adatják be az influenza elleni védőoltást. A nagy járványt követő télen a veszélyeztetettek mintegy 80%-a kapta meg az oltást, tavaly viszont még az egészségügyi dolgozóknak is legfeljebb az egyharmadát oltották be influenza ellen.

A kardiológiai diagnosztika és terápia rendkívüli fejlődésének hatására – noha világszerte továbbra is a kardiovaszkuláris betegségek vezetik a halálozási statisztikát – az Európai Unióban a legtöbb halált a rosszindulatú daganatos betegségek okozzák. Az infarktus, a pangásos szívelégtelenség azonban jelenleg is a vezető halálokok közé tartoznak, ezért elképzelhető, hogy ausztrál kutatók megfigyelése alapján az influenza elleni oltás gyakorisága jelentősen nőni fog.

Raina MacIntyre és munkacsoportja, a Új-dél-walesi Egyetem közegészségügyi tanszékén, Sydney-ben foglalkozott az influenza elleni védőoltás szerepével a szívinfarktus megelőzésében. Tanulmányukat a Heart közölte. Véleményük szerint az influenzafertőzés megelőzésére kifejlesztett oltások alkalmazása a koszorúér-mortalitás szignifikáns csökkentésére jelenleg alulértékelt, nem megfelelően ismert eljárás, melynek figyelembevétele hatalmas közegészségügyi jelentőséggel bír.

Az ausztrál kutatók úgy fogalmaznak, hogy már az eddigi adatok alapján az influenzafertőzés és a heveny infarktus közötti összefüggésre nyomós bizonyítékaink vannak, amit klinikai és közegészségügyi megfontolások alapján ideje lenne figyelembe venni. Megfigyelések szerint az influenzaszerű légzőszervi megbetegedések és az infarktus bekövetkezte közötti összefüggés már 3 napon belül észlelhető, és 1 évig is eltart.

Megfigyeléses vizsgálatok során az influenzaoltást a szívinfaktus megelőzésére 19–45%-ban találták hatásosnak. Ennél is meggyőzőbb adatot szolgáltatott az a prospektív, randomizált tanulmány, amelyet Phrommintikul és munkatársai közöltek 2011-ben. Az influenzafertőzés elleni oltás 439, akut coronaria-események következtében hospitalizált betegen a jelentős kardiovaszkuláris események előfordulását 10%-kal csökkentette. Ezt a dolgozatot a European Heart Journal közölte.

Ha figyelembe vesszük az infarktus szekunder prevenciójára ajánlott egyéb beavatkozások hatásosságát, az influenzaoltás ilyen szempontból sem elhanyagolható. Az infarktus esélyét a dohányzás abbahagyása 32–43%-kal csökkenti, a sztatinkezelés hatását 19–30%-ra, a vérnyomáscsökkentő gyógyszerelését 17–25%-ra teszik.

Az ausztrál kutatók szerint az influenzaoltás indikációjának a kardiovaszkuláris megelőzésre történő kiterjesztése az akut koszorúér-események prevenciójának igen gazdaságos, biztonságos közegészségügyi eleme volna.

Dr. M. L.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.