hirdetés

Karácsony környékén több a szívhalál

Karácsony környékén gyakoribbá válik a kardiális eredetű halálozás − és ez nem feltétlenül a hideg időjárás számlájára írandó.

hirdetés

A melbourni egyetemen dolgozó dr. Josh Knight vezette vizsgálat kiindulópontját az a korábbi megfigyelés képezte, mely szerint az Egyesült Államokban gyakoribbnak találták a kardiális halálozás előfordulását a karácsony és szilveszter körüli időszakban, mint az év más szakában. „Ugyanakkor a karácsonyi szünet (december 25-től január 7-ig) az év leghidegebb periódusa az Egyesült Államokban, amikor a halálozási arány a hideg idő és az influenzajárványok miatt egyébként is magas” –hangsúlyozzák a szerzők a Journal of the American Heart Association lapban közzétett vizsgálatukban.

Knight és munkatársai új-zélandi adatokat elemeztek a karácsony körüli időszakból, illetve a nyári hónapokból, amikor a halálozási arány alacsonyabb, mint az év többi szakában. Ehhez az új-zélandi Egészségügyi Minisztérium 1988 és 2013 közötti adatait használták fel. A 25 éves periódus alatt összesen 738409 haláleset fordult elő, melyek körül 197109 volt a jelentett szívhalál.

Az elemzés azt igazolta, hogy a karácsony környéki időszakban 4,2 százalékkal megugrik a kórházon kívül bekövetkező kardiális halálozás. Azt is megfigyelték, hogy a december 25-e és január 7-e között elhunyt személyek átlagéletkora valamivel alacsonyabb, mint az év többi időszakában (76,2 év vs. 77,1 év). Bár a szerzők megvitatják a lehetséges okokat, mégsem végeztek formális elemzést e nyilvánvaló „szünidős hatás” okainak feltárására.

Potenciális okként az alábbiakat vetik fel:

  • szokásostól eltérő étrend
  • fokozott alkoholfogyasztás
  • lelki stressz
  • az ünnepi ügyeleti rend miatt csökkentett kórházi személyzet
  • látogatók számának megszaporodása
  • fizikai környezetben rejlő egyéb okok

Ezen túlmenően azt a lehetőséget is felvetik a szerzők, hogy az ünnepi időszakban a betegek hajlamosak késve orvosi segítséget kérni. Ezen túlmenően megemlítik az utazást mint oki faktort is. Az új-zélandiak körében például közkedvelt szokás, hogy otthonuktól távol töltik a karácsonyt, ezzel távol kerülve az állapotukat jól ismerő megszokott orvosuktól is, illetve nem lévén tisztában a helyi egészségügyi lehetőségekkel. Egyesek felvetik azt is, hogy a szívhalál megszaporodásának oka a fűtés okozta fokozott légszennyezettség is lehet – ez a tényező nyáron értelemszerűen nem érvényesül Új-Zélandon.

Lehetséges az is, hogy szerepet játszhat a „halál időpontjának későbbre helyeződése” is, azaz az a jelenség, hogy a terminális állapotú betegek valamely lelki okból még átvészelik ezeket a számukra fontos napokat.

Dr. S. I.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.