Kemoterápia előtt és alatt ne szedjünk antioxidánsokat!
Az emlőrák kemoterápiás kezelése mellett szedett antioxidánsokat, vasat, B12 vitamint és/vagy omega-3 zsírsavat tartalmazó táplálékkiegészítők károsan hatnak a betegség kimenetelére.
A kemoterápia előtt vagy alatt bármilyen antioxidánst, A-, C- és E-vitamint, karotinoidot, illetve koenzim Q10-et szedő daganatos betegeknél 41%-kal nő a betegség kiújulásának esélye. A B12 vitamint, vasat és omega-3 zsírsavakat tartalmazó táplálékkiegészítőket fogyasztó betegeknél is szignifikánsan magasabb az emlőrák kiújulásának, illetve az emlőrákos halálozásnak a kockázata, a multivitaminok viszont nem befolyásolják a betegség kimenetelét.
Az elmúlt két évtizedben egyre szaporodtak azok a megfigyelések, hogy az antioxidáns étrendkiegészítők károsan hatnak a daganatos betegségek kimenetelére. Bár az eseményeket kiváltó mechanizmust nem ismerjük, de néhány vizsgálatban kimutatták, hogy az antioxidánsok melanomában és tüdőrákban elősegítik a távoli áttétek keletkezését. A Journal of Clinical Oncology-ban megjelent vizsgálatban Fázis III vizsgálatban dr. Christine B. Ambrosone (Roswell Park Comprehensive Cancer Center, Buffalo, New York) és munkatársai a Diet, Exercise, Lifestyle and Cancer Prognosis (DELCaP) vizsgálat adataiból a SWOG S0221 égisze alatt találomra kiválasztottak doxorubicint, cyclophosphamidot és paclitaxelt kapó emlőrákos betegeket. A betegeknek kérdőíveken kellett beszámolniuk arról, hogy a randomizáció idején és a kezelések végén milyen étrendkiegészítőket szedtek. Összesen 1134 beteg töltötte ki pontosan mindkét kérdőívet, körükben 251 kiújulás és 181 haláleset következett be. A recidíva, vagy az emlőrák miatti elhalálozás általában az idősebb, magasabb BMI-jű (P<0,05), posztmenopauzában lévő, afroamerikai és rosszabb prognosztikai faktorokkal (4 vagy több pozitív hónalji nyirokcsomó, ösztrogén receptornegativitás, progeszteron receptor negativitás, HER2 receptor negativitás) rendelkező résztvevők között fordult elő (P<0,01).
A tapasztalatokkal ellentétben (mely szerint a kezelés alatt lévő daganatos betegek nagy része remél előnyt valamilyen étrendkiegészítőtől és szed is ilyet) a vizsgálatban részt vevő betegek viszonylag kis hányada fogyasztott táplálékkiegészítőt, sőt, a kezelés során még ez az arány is csökkent: a résztvevők 17,5%-a fogyasztott antioxidánsokat (A-, C- és E-vitamint, karotinoidokat, vagy koenzim Q10-et) és 44%-uk multivitaminokat. Azoknál, akik a kezelés előtt és alatt is antioxidánsokat szedtek, növekedett a kiújulás kockázata (igazított HR: 1,41, P=0,06) és kisebb mértékben ugyan, de nőtt a halálozás kockázata is (igazított HR: 1,40). Viszont a csak az egyik időszakban: vagy csak a kezelés előtt, vagy csak a kezelés alatt szedett antioxidánsok nem befolyásolták a recidiva és a halálozás kockázatát. A multivitaminok és a D-vitamin szedése sem befolyásolta a kimeneteleket, de a a B12 vitamin- és a vas pótlás jelentősen rontotta a kilátásokat. A kemoterápiás kezelés előtt és a kezelés közben is alkalmazott vaspótlás mellett volt megfigyelhető a legrosszabb betegségmentes túlélés (HR: 1,83) és teljes túlélés (HR: 2,04). A kezelés közben alkalmazott vaspótlás magasabb kiújulási rátával járt (HR: 1,79), különösen akkor, ha a betegek nem csak a kezelés közben, hanem már előtte is szedtek vasat (HR: 1,91). A vas szedése a daganatos halálozást hasonló mértékben befolyásolta. A kezelés előtt illetve közben is fogyasztott omega-3 zsírsavak hatására csökkent a betegségmentes túlélés (HR: 1,67), de a teljes túlélés nem változott.
A viszonylag kis esetszám mellett e megfigyeléses vizsgálatnak vannak egyéb hátrányai is. Egyes szakértők szerint akár 60%-ot is elérhet az adjuváns kemoterápia során antioxidánsokat szedők aránya, de ebben a vizsgálatban ez az arány jóval kisebb volt, emiatt csökkent a vizsgálat statisztikai ereje. A rákbetegség diagnózisa idején a beteg általában megkérdezi az orvosát, hogy szedjen-e valamilyen vitamint, vagy táplálékkiegészítőt. A szerzők szerint célszerű azt javasolni, hogy vegyen magához vitaminokat, antioxidánsokat, de lehetőleg a táplálékkal, hiszen kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozással minden tápanyag bejut a szervezetbe még a kemoterápia alatt is.
Források: