hirdetés

Merevedési zavarok elleni OTC gél

Az FDA is engedélyezte az Európában már vény nélkül kapható merevedési zavarok kezelésére szolgáló helyi gélt.

hirdetés

Egyesült Államokban is engedélyezték a vény nélkül kapható helyi gélt, amely gyorsabban működhet, mint a merevedési zavarok kezelésére szolgáló tabletták. A gél, amely 10 percen belül erekciót hozhat létre, Európában már vény nélkül kapható. Az Eroxon nevű készítmény az erectilis diszfunkció első vény nélkül kapható helyi jellegű kezelése. A gyógyszer a bőrön keresztül adható gyógyszerekre specializálódott brit Futura Medical gyógyszergyártó cég terméke.

A termék betegtájékoztatója szerint az Eroxon "egyedülálló fizikai hűtő, majd melegítő hatás révén serkenti a véráramlást a péniszben, segít a szexhez elegendően kemény erekciót elérni és megtartani". A vállalat a termék honlapján azt írta, hogy a gyógyszert használók 65%-a képes volt a a közösülésre.

A gyártó egyelőre nem közölte, hogy a termék mikor lesz elérhető az Egyesült Államokban (de egyes hírek szerint csak 2025 elején) és az árát sem határozták még meg, de az Egyesült Királyságban a 4 egyadagos tubusból álló csomag körülbelül 31 dollárnak megfelelő összegbe kerül. Európában az Egyesült Királyságon kívül még Belgiumban lehet megvásárolni.

Vizsgálatok az Eroxonnal

Az OTC besorolás megadásához végzett USA-specifikus tanulmányok közé tartozott egy olyan, az emberi tényezőket vizsgáló tanulmány, amely 32 férfi bevonásával bizonyította, hogy a résztvevők képesek voltak helyesen öndiagnosztizálni az ED-t, továbbá a címkén szereplő figyelmeztetések és termékinformációk alapján korábbi és meglévő betegségeik és egészségi állapotuk alapján megfelelő döntéseket hoztak arról, hogy alkalmazhatják-e a készítményt.

Egy 24 hetes, otthon végezhető, randomizált, nyílt FM71 nevű vizsgálatot 96 férfi bevonásával is végezték, amely a MED3000 (az Eroxon készítmény jóváhagyás előtti megjelölése) és az 5 mg-os tadalafil (Cialis) hatásait hasonlította össze. Az organikus és/vagy pszichológiai ED-ben szenvedő résztvevőket az Egyesült Államokból, Lengyelországból, Grúziából és Bulgáriából toborozták, és a statisztikailag szignifikáns eredmények a szer klinikai hatékonyságát igazolták enyhe, közepes és súlyos ED-ben szenvedőknél. A vizsgálat teljesítette az elsődleges kimenetelt, az betegek szexuális teljesítménye a kérdőív pontszámai szerint klinikailag értékelhető mértékben javult. A merevedés mértékének és a zavar súlyosságának különböző aspektusait felmérő nemzetközileg elismert és alkalmazott IIEF-EF (International Index of Erectile Function – Erectile Function) kérdőív szerinti pontszám változása az Eroxon használatakor 5,73-értékű volt, amely meghaladta az FDA-által elfogadott, a minimális klinikailag fontos különbségként meghatározott 4 egységnyi értéket. különbséget, és amelyet minimális klinikailag fontos különbségként határoztak meg. A másodlagos végpont is teljesült, az erekció gyorsan, 10 percen belül kialakult, gyorsabban, mint a kontroll (tadalafil) esetén. Súlyos nemkívánatos eseményt nem jelentettek, és a biztonságossági és tolerálhatósági adatok rendkívül pozitívak voltak.

Az Eroxon jól tolerálható, a férfiak 3%-a számolt be fejfájásról, a férfiak 1%-a és női partnereik 0,4%-a pedig "helyi égő érzésről".

 

A Harvard Health jelentése szerint az Egyesült Államokban 30 millió ember szenved merevedési zavarban, azaz egyáltalán nincs merevedése, vagy nem tud a közösüléshez elég erős erekciót elérni. A rendellenesség gyakran más fizikai vagy mentális egészségügyi problémákhoz, például szívproblémákhoz vagy eltömődött artériákhoz kapcsolódik. A merevedési zavar a 40-es éveikben járó férfiak 1%-át, a 60-as éveikben járó férfiak 17%-át és a 75 éves vagy annál idősebb férfiak közel 50%-át érinti.

Forrás:

FDA: "Device Classification Under Section 513(f)(2)(De Novo), De Novo Number DEN220078."

Eroxon: "Eroxon Product Leaflet," "How Eroxon works."

CNN: "First-of-its-kind erectile dysfunction gel gets FDA's OK for over-the-counter marketing, company says."

Harvard Health Publishing: "Erectile Dysfunction – ED."

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.