hirdetés

Műtéti hegek megítélése

A sebészek és a betegek eltérően ítélik meg a műtéti hegeket, ami sok esetben a műtőtt beteg csalódásához és depressziójához vezet.

hirdetés

Egy új áttekintő vizsgálat szerint a betegek és orvosaik gyakran más véleménnyel vannak a műtét után visszamaradt hegekről.

A metaanalízis a JAMA Facial Plastic Surgery folyóiratban jelent meg 2018. februárjában online. A vizsgálatot vezető plasztikai sebész, Dr. Joseph F. Sobanko (University of Pennsylvania in Philadelphia)szerint az esetek több mint egynegyedében eltérés van a betegek és az orvosok véleményében, hiszen a betegek és az orvosok más-más szempont szerint értékelik egy műtéti heg minőségét. Épp ezért igen fontos, hogy a beteggel a műtét előtt alaposan megbeszéljük a műtét lehetséges látható következményeit, és a beteg a beleegyező nyilatkozatban megerősítse, hogy kielégítő tájékoztatást kapott az esetleges esztétikai következményekről.

A műtéti hegeket – különösen, ha azok feltűnő helyen, pl. az arcon vannak – sokan nehezen viselik, és attól való félelmükben, hogy azt mások megbámulják, vagy visszataszítónak találják (ami sok kultúrában valós félelem), a szociális kapcsolatok megszakadhatnak, a beteg pszichoszociális helyzete sérülhet. Nagyon fontos, hogy a beteg és a sebész hasonlóképpen ítélje meg a műtéti heg jellemzőit, mert csak így várható el, hogy a műtét után is azonos állásponton maradjanak, a beteg ne élje meg a beavatkozás eredményét csalódásként.

A kutatók átnézték az Ovid/Medline, a PubMed, az EMBASE oldalak 1972 és 2015 közötti adatait a témában. Csak olyan prospektív vizsgálatokat vettek be az anyagba, ahol a különféle sebészeti technikák okozta hegeket legalább egy orvos és legalább egy beteg értékelt. Összesen 4485 beteget tartalmazó 29 vizsgálat adatait nézték át. A 29 vizsgálatból 20 volt prospektív, randomizált tanulmány (69%), 5 (17%) volt prospektív, de nem randomizált tanulmány és 4 volt (14%) egyszerű leíró tanulmány. A 29 tanulmányból 8-ban eltérően értékelték a kialakult műtéti hegeket az orvosok és a betegek, ami 28%-ot jelent. Ebből a 8 tanulmányból 6-ban (75%) kizárólag a betegek értékelték a műtéti hegeket. A betegek inkább a hegek magasságát (hipertrófiát, keloidot), az orvosok inkább a heg pigmentációját és a műtéttel elérhető jótékony hatást vették az értékelésnél figyelembe.

 

Forrás: Medscape Medical News > Reuters Health Information

Dr. N. T.
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.