hirdetés

Nők alkoholfogyasztási rendellenességei

Az Egyesült Államokban a nők alkoholfogyasztási rendellenességei és ezekkel összefüggő egészségkárosodása komoly problémát jelentenek. Az alkoholbetegség epidemiológiai tényezői, fiziológiai velejárói, pszichoszociális és egészségügyi következményei, valamint a felismerés és a kezelés tekintetében különbség van a nők és a férfiak között. Elsősorban a családorvosnak van lehetősége arra, hogy azonosítsa, felvilágosítsa és tanácsokkal lássa el az alkoholproblémával küzdő betegeket, miközben megfelelő kezelésben részesíti őket. A cikkben a szerzők ismertetik a nők alkoholfogyasztásának következményeit, s körvonalazzák, miként gondoskodhat az orvos arról, hogy betegei megkapják azt a segítséget, amelyre szükségük van.

A 2001 National Household Survey on Drug Abuse elnevezésű vizsgálat adatai szerint a túlzott mennyiségű alkoholt fogyasztó, illetve ezzel összefüggő betegségben szenvedő amerikaiak egyharmada nő, ami azt jelenti, hogy az alkoholproblémával küszködő amerikai nők száma mintegy 4,4 millióra tehető.1 Elsősorban az alapellátásban dolgozó orvosoknak van alkalmuk megbeszélni nőbetegeikkel az alkohol és más drogok fogyasztásához kapcsolódó betegségeket, és gondoskodni arról, hogy a betegek megfelelő kezelésben részesüljenek.

A kóros alkoholfogyasztás formái az alkoholbetegség, az alkoholfüggőség és a kockázatot jelentő alkoholfogyasztás. Az alkoholbetegséget az jellemzi, hogy a beteg hosszú időn át, ismétlődően az egészség és a pszichoszociális funkció károsodásával járó mértékben fogyaszt alkoholt. Függőségen az alkoholfogyasztás kontrolljának elvesztését értjük, amely hozzászokással (a kívánt hatás eléréséhez nagyobb mennyiségre van szükség) vagy addikcióval (megvonási tünetek lépnek fel a fogyasztás megszüntetése vagy csökkentése esetén) is együtt jár. A National Institute on Alcohol Abuse and Alcoholism definíciója szerint a kockázatot jelentő alkoholfogyasztás alsó határa heti hét, illetve egy alkalommal három ital.

A teljes cikket csak regisztrált felhasználóink olvashatják. Kérjük jelentkezzen be az oldalra vagy regisztráljon!

A kulcsos tartalmak megtekintéséhez orvosi regisztráció (pecsétszám) szükséges, amely ingyenes és csak 2 percet vesz igénybe.
E-mail cím:
Jelszó:
Michele G. Cyr, MD - Kelly A. McGarry, MD
a szerző cikkei

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

blog

Egy 57 éves, frissen kezelni kezdett hypertoniás, dohányzó férfibetegnél korábban, hegymenetben jelentkezett már anginaszerű panasza, ami miatt kardiológushoz előjegyezték. Most favágás közben jelentkezett retrosternalis szorító-markoló fájdalom.

Amennyiben a képalkotó szakemberek számára rendelkezésre áll egy iPhone vagy egy iPad készülék, rengeteg minőségi radiológia-orientált alkalmazás közül választhatnak. A más operációs rendszert használók számára jelenleg sokkal korlátozottabbak a lehetőségek.

Úgy látszik, a fül- orr- gégészetet egyre szorosabb szálak fűzik össze a babasamponnal. Most kiderült, hogy alkalmas nasenendoscopia, azaz orrtükrözés során páramentesítésre is, legalábbis thaiföldi kollégák szerint.

Azok számára, akik tudják, mik a gyógyszer hatóanyagai, a mélyvénás trombózis miatti halálesetekről szóló hír nem annyira meglepő. A Diane kombinációban tartalmaz ciproteron-acetátot és az etinil-ösztradiolt.